BiH
26

Wilz: NATO je bio zabrinut zbog učešća OSBiH na obilježavanju Dana RS-a, istraga se mora sprovesti

Klix.ba
Giselle Wilz
Giselle Wilz
Komandantica NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz objavila je pismo upućeno ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, u kojem je istakla zabrinutost zbog najave učešća Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a, naglašavajući da ukoliko su prekršeni zakoni BiH treba sprovesti istragu i utvrditi eventualnu odgovornost.

"Prvo, pismo koje sam poslala ministrici odbrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća OS BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uvelike pogrešno predstavljeno. Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala", kazala je Wilz.

Naglasila je da su OS BiH izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu.

"Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima", poručuje Wilz.

Dodaje da je puno špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u pismu, da je riječ o primjeni zakona BiH.

"Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira", ističe Wilz u svom saopćenju.