BiH
7

Web muzej genocida Al Jazeere Balkans: Da se Srebrenica nikome ne ponovi

Klix.ba
Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici Al Jazeera Balkans predstavlja projekt Srebrenica: Web muzej genocida.

Interaktivna web platforma www.srebrenica360.com dostupna na bosanskom, srpskom i hrvatskom kao i na engleskom i turskom jeziku, posjetiteljima donosi birane dokumentarne filmove, fotogalerije, interaktivne prikaze, mape, videomaterijale, nagrađene priče i ključne informacije o slijedu događaja, lokacijama masovnih grobnica koje su do sada pronađene, te spisak sa imenima žrtava i umjetničke osvrte na događanja u Srebrenici.

"Ovaj projekt nije samo naš doprinos obilježavanju 20. godišnjice srebreničkog genocida već i doprinos iznošenju činjenica i svjedočanstava, i naš pokušaj da omogućimo svima da nešto nauče iz svega što se desilo u Srebrenici", rekao je Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans.

Kao prva interaktivna platforma ovog tipa, Srebrenica: Web muzej genocida nudi virtualni obilazak Memorijalnog centra u Potočarima sa panoramskim (360°) snimcima lokacije kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

"Vjerujemo da će projekt 'Srebrenica: Web muzej genocida' omogućiti virtuelni dolazak ljudi iz najudaljenijih krajeva svijeta u Memorijalni centar, gdje mogu obići ključne dijelove na što jednostavniji način. Web muzej će redovno biti nadopunjavan novim sadržajima koji opominju da se Srebrenica više nikome ne ponovi. Željeli smo stvoriti projekt koji će dugo trajati i koji ćemo predati na upotrebu korisnicima svih PC i Mac računara, laptopa, tableta i pametnih telefona", istakao je Edin Krehić, Al Jazeera Balkans Senior Web Editor i Srebrenica: Web Genocide Museum Project Manager.

Projekt Srebrenica: Web muzej genocida namijenjen je svima. Možda nešto više ljudima koji nisu niti će ikada biti u mogućnosti doći u Srebrenicu da obiđu Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Ukopi će trajati godinama jer se još traga za 1200 nestalih, čija su tijela skrivena u masovnim i pojedinačnim grobnicama. Brojka od 8.372 ubijenih nije konačna...