Finese engleskog jezika
30

Vuk Jeremić o "zarezu na kobnom mjestu": Srbija će zauvijek prestati lobiranje oko Kosova

A. D.
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se Srbija potpisom predsjednika Aleksandra Vučića u Bijeloj kući obavezala da će "zauvijek prekinuti lobiranje“ u svijetu za povlačenje priznanja Кosova i da je istovremeno prekršila jednu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

"Način na koji je dio o obavezi prekidanja lobiranja napisan sa zarezom na prilično kobnom mestu znači da smo se mi obavezali ad infinitum, dakle, bez vremenskog ograničenja da to ne radimo, dok se Priština obavezala da samo godinu dana neće aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama. Očigledno je da niko u srbijanskoj delegaciji nije bio upoznat sa finesama engleskog jezika“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić je istakao da je pristankom na premještanje Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem direktno prekršena Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN iz 1980. godine, kojom se države članice UN obavezuju da ne otvaraju ambasade u Jerusalemu.

"Time je nanesena šteta našim nacionalnim interesima jer je ugled Srbije u svijetu značajno umanjen. Кako ćemo se sada kredibilno zalagati za poštovanje Rezolucije 1244, koja je osnova naše kosovske politike u međunarodnim odnosima? Srbija je premještanjem ambasade gurnula prst u oko i Evropskoj uniji, koja je naš najvažniji partner u ekonomiji i mnogim drugim oblastima“, rekao je Jeremić.