Samovoljno napustio Srbiju
0

Vučurevića nisu primili u Okružni sud u Trebinju

SRNA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Ratni načelnik opštine Trebinja Božidar Vučurević jutros nije primljen u Okružni sud u Trebinju, u koji je htio da se prijavi nakon što je samovoljno napustio Srbiju, gdje je bio u ekstradicionom pritvoru, koji je protiv njega pokrenut zahtjevima za izručenje Hrvatske i BiH.

Vučurević je Srni potvrdio da su mu na portirnici suda rekli da ne može biti primljen, da su mu zakazali drugi termin u četvrtak, 15. septembra, uz obrazloženje da sudije imaju obaveze.

"Ne vjerujem da ću ponovo dolaziti, jer me ne mogu tretirati kao običnu stranku", rekao je Vučurević nakon izlaska iz zgrade suda, te najavio za sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti više detalja o dolasku u Trebinje i postupanju u sudovima Srbije. 

On je naglasio da se, iako nije zakonski obavezan, javio u Okružni sud u Trebinju da bi pokazao da je u svako doba na raspolaganju pravosuđu BiH. 

Podsjećajući da je Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu donio rješenje da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje i BiH i Hrvatskoj, Vučurević je rekao da je trebalo da bude izručen Hrvatskoj.

"Iz Srbije nisam pobjegao, nego sam otišao kući. U zatovrima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo da se spašava", napomenuo je Vučurević.	

On je istakao da je njegova država BiH, te da, ako je i bilo zločina, želi da mu se tu sudi. "Strašno je da me neki sud u Šapcu saslušava, a onda ga Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu proglasi nenedležnim", rekao je Vučurević, ističući da mu se za 44 dana boravka u "šabačkom kazamatu" niko nije izvinio.
U Hagu, dodao je Vučurević, su odgovarali brojni funkcioneri za progone i genocide u skoro svim opštinama u Republici Srpskoj i BiH, osim Trebinja, jer tu nije bilo logora, ni silovanja. "Mnogo sam učinio da uradim dobro ljudima, a oni me sada hapse kao zločinca", dodao je Vučurević.

On je naveo da je vlast u Srbiji promjenljiva i da se nada da će "majka Srbija" ponovo postati matica srpskom narodu u pravom smislu.

Vučurevićev advokat Svetozar Vujačić ranije je izjavio da je bivši načelnik Trebinja napustio teritoriju Srbije i vratio se u Trebinje, jer želi da mu se sudi u BiH.

Nekadašnji načelnik opštine Trebinje Vučurević u Srbiji je bio od 4. aprila, kada je uhapšen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog granatiranja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH, zbog navodnih zločina u Trebinju.

Vučureviću je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu, u kojem je proveo dva i po mjeseca, i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka, koji je protiv njega pokrenut po molbama za izručenje Hrvatske i BiH. 

On je 24. avgusta zbog blagog moždanog udara prebačen u bolnicu u Zemunu, odakle je pušten 5. septembra na kućno liječenje.