Banja Luka
41

Vučićev sin na proslavi neustavnog Dana RS-a, tu su i predstavnici Rusije i Kine

D. Be.
Predstavnici Kine i Rusije u prvom redu (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Predstavnici Kine i Rusije u prvom redu (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Ambasador Rusije Igor Kalabuhov i zamjenik ambasadora Kine Miao Dake večeras u Banjoj Luci prisustvuju svečanoj akademiji povodom Dana RS-a kojeg je Ustavni sud BiH dvaputa proglasio neustavnim praznikom. Na svečanosti je i sin srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Rusija i Kina, kao što je već poznato, ne priznaju novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i time direktno podupiru politiku vlasti RS-a na čelu s Miloradom Dodikom (SNSD) kojem su nedavno proširene američke sankcije zbog korupcije i antidejtonskog djelovanja.

Dodik je danas kazao da u slučaju ekonomskih sankcija iz Evrope računa na kredite iz Kine. Interesantno, nije spomenuo pomoć Rusije.

Sin Aleksandra Vučića - treći red, lijevo (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)
Sin Aleksandra Vučića - treći red, lijevo (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Pored političkog vrha Srbije koje je na čelu s premijerkom Anom Brnabić došlo u Banju Luku obilježiti ovaj neustavni praznik, kamere su zabilježile da u trećem redu u dvorani Borik sjedi i Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić, kao i ranijih godina, ne prisustvuje obilježavanju 9. januara, ali šalje visoke srbijanske funkcionere da podrže vlasti RS-a u organizaciji događaja koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Svečanoj akademiji večeras prisustvuju i opozicionari iz RS-a, kao i dvojica francuskih radikalno desničarskih parlamentaraca.