BiH
3

Vučić: Molio sam neke bošnjačke političare da očuvaju stabilnost BiH

Klix.ba
Aleksandar Vučić: Imam prijatelje među bošnjačkim političarima (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić: Imam prijatelje među bošnjačkim političarima (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić, vicepremijer Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je gostujući u četvrtak navečer u emisiji "Puls", koju uređuje i vodi urednica informativnog programa BN televizije Suzana Rađen Todorić, da je "molio neke bošnjačke političare da sačuvaju stabilnost Bosne i Hercegovine" nakon izbijanja masovnih protesta u februaru, a koji su eskalirali nasiljem i paljenjem bh. institucija.

Vučić je na bijeljinskoj televiziji gostovao uoči vanrednih izbora u Srbiji zakazanih za nedjelju, 16. marta.

Podsjetio da je i Milorada Dodika i Mladena Bosića pozvao u Beograd kako bi i od njih zatražio da tada sačuvaju stabilnost bh. entiteta Republike Srpske (RS), te da im je zahvalan što su došli.

"Ja imam prijatelje u FBiH, među Bošnjacima, političarima, ali se ne miješam u sve te odnose. Ne miješam se, ne zbog toga što možda ne bih mogao ili imao pravo, već zato što želim da poštujem nekakav red i odgovoran odnos prema svima koji se bave politikom s ove strane Drine", rekao ja Vučić, objasnivši da je to učinio "iako dobro zna koliko narod teško živi i koliko je ljudi gladnih i u Bosni i u Srbiji".

Daleko im kuća

Rekao je kako ne želi da se Srbiji, a i RS, odnosno cijeloj BiH, desi ono što se desilo u Ukrajini, jer tamo "ništa dobro nije vidio".

"Daleko im kuća'', rekao je on.

Komentirajući ocjene delegata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Domu naroda BiH, Krstana Simića, da on (Vučić) propagira demagogiju zbog koje će završiti kao Slobodan Milošević, vicepremijer Vučić je najprije upitao je li riječ o "Dodikovoj partiji".

Nakon toga je kazao:

"Ne odgovaram na lične uvrede i na ružne želje. Hvala na lijepim riječima. Te riječi su izgovarali neki tajkuni u Srbiji još prije godinu dana, računajući da ću mnogo prije da završim. Nemam problem s tim kad ću ja da završim. Pomalo imam problem da u bosanskom parlamentu pričate loše o Srbiji. Što se tiče demagogije, neka sami građani razmisle ko se bavi demagogijom, a ko radom", rekao je vidno uznemireni Vučić u živom programu, koji je priznao da nikad "nije umio da sakrije emocije".

Na pitanje kakvi s njegovi odnosi sa aktuelnim vodstvom RS, Vučić je kratko rekao da su "uvijek pristojni".

"Moj posao je da koliko mogu uvijek i na svakom mjestu podržavam RS, da imam dobar i pošten odnos prema BiH, i ja to radim. Odgovorno sam se ponašao i tako ću nastaviti. Žao mi je što sam čuo ove riječi. Pomalo ste me iznenadili... Naučio sam to od ovih naših iz Srbije... Vidjet će građani RS i BiH šta će reći građani Srbije kome žele politički kraj, kome ne. Nadam se da taj čovjek nije mislio na neki teži kraj, već politički", naglasio je Vučić osvrnuvši se ponovo na izjavu Krstana Simića.

Bosanski korijeni

Istakao je da na neodgovorne riječi želi da da odgovor na odgovoran način, te da vjeruje da su građani razumjeli njegov odgovor delegatu, kako je podvukao, Dodikove partije.

Rekao je da neizmjerno voli RS, jer "polovina moje familije živi u RS, dio u FBiH, a polovina u Srbiji".

"Rođen sam u Beogradu, ali su korijeni s ove strane Drine", dodao je.

Govoreći o posjetima Sandžaku, koje je pratilo i podsjećanje na njegovu političku i ratnu prošlost, Vučić je naglasio da se ne stidi što je bio uz svoj narod.

Tokom intervjua je pozvao građane Srbije da izađu na izbore i glasaju kako žele. Potvrdio je da želi da dobije glas više od svih drugih, ali da ne želi sam vladati Srbijom, kako mu se prigovara.