BiH
0

VSTV će se izjasniti u vezi s medijskim nastupima ministra Mektića

FENA
Visoko sudsko i tužilačko Vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) sutra će se izjasniti u vezi sa žalbom koju je tom vijeću uputilo Tužilaštvo BiH navodeći da je zbog medijskih izjava državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića ugrožena nezavisnost tog tijela.

Na današnjoj sjednici VSTV-a Komisiji za etiku naloženo je da do sutra pronađe i analizira medijske nastupe tog ministra i proslijedi ih članovima. Zaključeno je da danas nisu mogli donijeti stav jer većina članova Vijeća nije bila u potpunosti informirana o slučaju.

Predsjednik Milan Tegeltija smatra da se radi o slučaju na koji se VSTV ne smije oglušiti i da se žalba Tužilaštva mora razmotriti. On je istakao da je gledao televizijske nastupe ministra Mektića i da je evidentno da mnogo više vremena troši na priču o pravosuđu nego o sigurnosnoj situaciji.

"Tužilaštvo od nas traži zaštitu i mi ćemo reagirati. Komisija za etiku će izvršiti preglede emisija, ocijeniti sadržaj i predložiti zaključke", istakao je Tegeltija na sjednici VSTV-a.

Potpredsjednica Vijeća Ružica Jukić smatra da ministar Mektić na nepravilnosti može ukazati, ali na način da prijavi nadležnoj instituciji, a ne u izjavama u medijima. Neke od tih izjava okarakterizirala je kao klevetu za što postoji temelj za tužbu.

Član VSTV-a Goran Radević je stava da Tužilaštvo treba zaštititi, ali da žalba koju su predali nije konkretna i da bez činjenica Vijeće ne može odlučivati. Također, dodao je da je mnogo političara koji su u proteklom periodu ili ranije narušili ugled pravosuđa.

Dvodnevna sjednica VSTV-a počela je danas u Sarajevu.