Sjećanje na Jasenovac
21

Vrh Srbije i RS-a u Donjoj Gradini: Moramo da živimo u miru, jedni s drugima

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da će to biti mjesto sjećanja na velika stradanja u koncentracionom logoru Јasenovac, ali i mira i okupljanja, jer niko ne želi nikakav sukob, niti osvetu.

U Donjoj Gradini prisustvovao je vrh Srbije i Republike Srpske, kao i ambasadori SAD-a i Rusije u Bosni i Hercegovini.

"Moramo da živimo u miru s drugima" rekao je Dodik i dodao da će u Gradini biti izgrađen veliki memorijalni kompleks.

Načini stradanja u Jasenovcu, kaže, a posebno djece, uvijek iznova zaprepaste.

Istakao je da on ne može ni oprostiti, ni zaboraviti ono što su uradile ustaše i NDH Srbima.

Dodik je u obraćanju prisutnima u Donjoj Gradini, na manifestaciji u povodu Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac, upitao kako je moguće da je neko presuđen na smrt čim je rođen, samo zato što je druge vjere i nacije, ali i dodao da NDH nije uspjela da uništi jedan narod.

Ponovio je da RS ne traži ništa više od onoga što joj pripada po Dejtonskom sporazumu te da želi mir i slobodu, kao i da zaštiti svoja prava po Ustavu.

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović rekla je u Donjoj Gradini da je važno iskazati poštovanje prema nevino stradalim žrtvama te dolaziti na to mjesto, sjećajući se prošlosti, ali istovremeno, gledajući u budućnost, slaviti život.

U obraćanju prisutnima, tokom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Cvijanović je navela da na tom mjestu tišina najglasnije govori i da joj nisu potrebne riječi.

Ukazala je na, kako je dodala, masovnost i svirepost počinjenog zločina i patnje kroz koje su prošle žrtve, među kojima i djeca.

"Historija našeg prostora prepuna je crno-bijelih percepcija, iskrivljenih slika i nametnutih stereotipa o krivcima i žrtvama. Nažalost, i danas postoji veliko nerazumijevanje i u BiH i o BiH. Naša je obaveza da govorimo jezikom istine i da pamtimo prošlost i poštujemo žrtve da bismo spremnije i odgovornije gradili budućnost", ustvrdila je Cvijanović.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini da će se uložiti veliki napori kako bi se njegovalo sjećanje na žrtve u Jasenovcu tokom NDH-a te obnovio i izgradio memorijalni kompleks u znak poštovanja prema njima.

Svakog dana, kako je navela, mora se insistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se insistira na istini o Auschwitzu.