Kanton Sarajevo
0

Vratimo bh. filmove u Kinoteku BiH

Sarajevo-x.com
Preko 130 dugometražnih igranih filmova i više od hiljadu kratkih, dokumentarnih, animiranih i filmskih žurnala snimljeno je u Bosni i Hercegovini, a veliki broj ovih ostvarenja nalazi se van naše zemlje, saopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Osnovni uvjet da oni budu vraćeni u Bosnu i Hercegovinu je obezbjeđivanje adekvatnog prostora koji zadovoljava sve međunarodne filmske arhivske standarde, a jedina institucija koja se može posvetiti ovom poslu je Kinoteka Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je počelo sa realizacijom projekta spašavanja filmske građe i stvaranja arhivskih uvjeta za njeno vraćanje i čuvanje.

Ministarsvo je obezbjedilo uvjete da se sanira prostor arhivskog depoa, kino dvorane, prostora za montažu, te da se nabavi neophodna arhivska oprema – standardne filmske kutije, arhivske police i plakatoriji, elektronska oprema i zvučne komponente.

Također, nabavljena je i oprema za rad sa filmskom trakom – čistač filmske trake i montažni stol čime su se stvorili osnovni uvjeti za pristup arhiviranju oko 7000 filmskih arhiva.

Na ovaj način veliko kulturno blago će biti spašeno od propadanja i biće predstavljeno svim poznavaocima vrijednosti bosanskohercegovačkih filmskih dostignuća u okviru Art - kuće filma, čija izgradnja je jedan od naših prioriteta, navode u ministrastvu.