Nedim Ademović
0

"Vraćanje Hadžiomerovića je jedino moguće pravno rješenje"

FENA
Advokat Bakira Hadžiomerovića Nedim Ademović primio je danas obavijest generalnog direktora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine Džemala Šabića da će njegov klijent biti vraćen na posao odgovornog urednika TV programa i multimedije u skladu s privremenom mjerom Općinskog suda u Sarajevu.

"Drago mi je da se FTV vraća u legalitet te da će se ispoštovati odluka Suda s obzirom na to da je to jedino moguće pravno rješenje", izjavio je Ademović za agenciju Fena.

Pošto se pojavila i neslužbena informacija da se priprema nova sistematizacija radnih mjesta te da će se Hadžiomerovićevo radno mjesto zamijeniti novim, kao ekvivalentom mjestu odgovornog urednika TV i multimedije, uvođenjem funkcije koordinatora RTV programa, koja nema izvršnu ulogu u programu, Ademović, koji je također neslužbeno čuo takve navode, komentira na upit agencije Fena:

"Ako je to tačno, mislim da će RTVFBiH opet ući u protivzakonito djelovanje. Prije svega, takve promjene ne mogu biti učinjene bez Upravnog odbora, a znamo kakvo je trenutno stanje s tim tijelom u televiziji. Osim toga, takav zahvat mora odobriti Sindikat. Konačno, a što je za mene i najvažnije, jeste da Općinski sud mora dobiti zahtjev od tužene RTVFBiH da se privremena mjera stavi van snage radi jedne takve nove činjenice.

Da bi to sud uradio, mora biti uvjeren u zakonitost postupanja RTVFBiH. Međutim, sumnjam u to jer sudovi već imaju dosta negativnog iskustva s takvim poduhvatima, kao što se desilo u slučaju Duške Jurišić", zaključio je Ademović