BiH
60

Vožnja fijakerom i predivna priroda: Posjetioci uživaju na Vrelu Bosne

Piše: M. S.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vrelo Bosne jedno je od najpoznatijih obilježja Bosne i Hercegovine, a brojnim Sarajlijama i izletnicima već dugo predstavlja sinonim za odmor i relaksaciju. Posljednjih godina ovo izletište sve je popularnije i među stranim turistima koji povećavaju zaradu ugostiteljima i donose materijalnu dobit raznim djelatnostima na Vrelu Bosne.

Asim Alić na Vrelu Bosne fotografiše posjetioce te izrađuje fotografije koje im prodaje. Kaže da su utisci turista većinom pozitivni, da su zadovoljni prirodom, uređenošću izletišta i cjelokupnom uslugom. Navodi da je u posljednje vrijeme primijetio priliv turista iz arapskih zemalja koji mu povećavaju zaradu.

"To nas 'čupa' sve, ljudi dolaze, troše, kulturni su, donijeli su pare u ovu zemlju...", kaže Alić koji na Vrelu Bosne radi već 19 godina.

Bajro Memić, vozač fijakera, kaže da bez turista iz arapskih zemalja ne bi mogao raditi jer mu se ne bi isplatilo.

"Neće niko na zijan raditi, svako gleda neku računicu. Sreća pa ima njih", kaže on.

Memićeva porodica ovaj posao radi već 124 godine, uz prekide zbog ratova koji su, uz sve ostalo, zaustavljali i neumorne kočijaše.

Njegov kolega Nihad Nefić noviji je u ovom poslu koji radi dvije godine, tokom kojih je primijetio poboljšanja u održavanju i izgledu izletišta.

"Ide se ka boljem uređenju Vrela Bosne i okoline", kaže on.

Grupa posjetilaca sastavljena od osoba iz svih dijelova BiH kaže da im se sviđa na Vrelu Bosne te da ima malo viši nivo u odnosu na raniji period.

"Ne može se porediti u odnosu na prije 10 godina", kaže posjetiteljka Sanela Bajraktarević komentarišući čistoću i nivo održavanja.

Uposlenik Amel Mulaganović kaže da se prostor Vrela Bosne redovno održava.

"Čisti se svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje", kaže on, a trud je očigledan.

Vrelo Bosne imalo je poteškoća u održavanju devedesetih godina prošlog stoljeća, ali sudeći prema njegovom današnjem izgledu, sve te poteškoće davno su prevaziđene, tako da turisti, i domaći i strani, danas mogu slobodno uživati u ovom izletištu i lijepu sliku o njemu nositi u ostatak BiH, ali i svijeta.