Kupuju specijalno vozilo
120

Vozači u Tuzli uskoro će biti na meti "pauka", rješava se problem bahatog parkiranja

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nepropisno parkirani automobili postali su svakodnevnica na području Tuzle, a kako bi se ovaj problem riješio, nadležno javno preduzeće uskoro će nabaviti specijalno vozilo za fizičko uklanjanje četverotočkaša, takozvani "pauk".

Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije (SIK) Tuzla je najavilo da će ove godine biti nabavljeno specijalno vozilo, takozvani "pauk", a za ovu namjenu su izdvojena novčana sredstva u okvirnom iznosu od 250 hiljada KM.

Prema najavama, vozilo bi moglo početi sa saobraćanjem, odnosno upotrebom već u prvom kvartalu ove godine, a cilj djelatnika javnog preduzeća je uklanjanje svih nepropisno parkiranih automobila, čiji vlasnici, nesavjesnim ostavljanjem svojih četverotočkaša ugrožavaju protuopožarne puteve, uništavaju zelene površine, ali i remete saobraćanje u raskrsnicama.

Inicijativu za nabavku pauk vozila, prije nešto više od pola godine, pokrenuli su vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Tuzle.

U obrazloženju su naveli da bi nabavkom ovakvog vozila SIK, u saradnji sa MUP-om TK, kvalitetnije regulisao saobraćaj u mirovanju na području grada, u smislu premještanja nepropisno parkiranih vozila, kao i napuštenih vozila koja već duži vremenski period neregistrovana, slomljenih stakala i zapuštena predstavljaju potencijalni izvor zaraze te zauzimaju znatan broj parking mjesta u različitim dijelovima grada.

Inače, na području Tuzle veći dio javnih površina namijenjen je za parkiranje automobila i one su u nadležnosti Javnog preduzeća Saobraćaj i komunikacije, koje ima formirane cijene po satu, među najnižim u Bosni i Hercegovini.

Plaćanje se vrši putem ubacivanja novca u aparat predviđen za to, nakon čega vozač dobija račun koji postavlja na vidljivo mjesto u automobilu ili SMS-porukom, odnosno posredstvom mobilne aplikacije.

S obzirom na to da u Tuzli još uvijek ne postoji takozvani "pauk", djelatnici SIK-a redovno obilaze sve parking prostore, a ukoliko se utvrdi da za vozilo nije plaćena naknada, vrši se njegova blokada postavljanjem "kandže" na jedan od pneumatika.

Na ovakav način vozilo nesavjesnog vozača može biti odblokirano u kratkom vremenskom roku, nakon pozivanja djelatnika SIK-a i plaćanja naknade zbog kršenja pravila.

Međutim, uvođenjem "pauka" ta procedura će biti znatno složenija, s obzirom na to da će svi oni koji se odluče bahatiti na javnim površinama lično morati otići po vozilo, platiti propisanu kaznu i izvjesno "ležarinu", odnosno naknadu za vrijeme u kojem je automobil proveo na lokaciji predviđenoj za skladištenje.