BiH
0

Vojnici OSBiH spremni za odlazak u Afganistan

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Miladin Milojčić izajvio je u intervjuu Radiju Federacije BiH da su pripreme za odlazak naše jedinice u misiju ISAF u završnoj fazi. U Afganistan bi bh. vojnici mogli otići slijedećeg mjeseca.

"Završeno je certifikovanje naših 50 vojnika i jedinice u cjelini i to su izvršili naši partneri u ISAF-u Danci ", rekao je Milojčić, dodajući da se deset naših oficira već nalazi u Afganistanu, od kojih su dvojica pri danskom kontingentu.

Odgovarajući na pitanje o tome da li Zajednički štab OSBiH ima valjane obavještajne podatke s afganistanskog ratišta, general Milojčić je rekao da te podatke svakodnevno dobijaju.

"Naša jedinica će otići u pokrajinu Helmand u južni dio Afganistana, gdje ima dosta borbi, ali mi nećemo učestvovati u bitkama, nego će naši vojnici čuvati određene baze. I pored toga, rizika ima, a mi smo, osim obuke, da bismo smanjili rizike, naše ljudstvo adekvatno naoružali i opremili. Komandant naše jedinice u Afganistanu je major Željko Moravac."

Govoreći o podmlađivanju profesionalnog kadra, Miladin Milojčić je rekao da je ovih dana obuku za prijem u OSBiH završilo 296 vojnika, među kojima je 25 žena.

"Koliki je interes mladih za vojni poziv pokazuje i podatak da se na jedno mjesto prijavi po 10 kandidata. Vojnici u aktivnoj službi mogu biti do navršenih 35 godina", rekao je u intervjuu Radiju FBiH načelnik ZŠ OSBiH general Miladin Milojčić.