BiH
1k

Vojna uniforma i svečana haljina: Žene vojnici u Oružanim snagama BiH

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mersida Mešetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U društvu predrasuda kao što je bosanskohercegovačko, žene su često stavljenje u podređen položaj, posebno kada je riječ o tradicionalno "muškim" poslovima kao što je vojnik. Brigadirica Mersida Mešetović smatra da su žene rame uz rame sa muškarcima, da čak i prednjače u nekim segmentima.

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva odbrane BiH, od ukupnog broja uposlenika, u Oružanim snagama BiH radi 635 žena.

Njih 61 su oficirke, 122 su podoficirke, 299 su vojnikinje i 153 su civilne osobe u sklopu OSBiH.

Kako nam je objasnila brigadirica Mešetovć koja je u službi još od 80-ih godina prošlog stoljeća, prema NATO-u, žene bi trebale činiti 10 posto od ukupnog broja uposlenika oružanih snaga jedne zemlje. Što se tiče OSBiH ta se cifra kreće blizu, kako je ona kazala, zadovoljavajućih šest posto.

Naša sagovornica nam je ispričala kako je biti žena u vojsci, o poteškoćama sa kojima se one susreću, ali i prednostima koje donosi ovaj poziv.

Ljudski momenat nadjačava onaj ekonomski

U našem narodu uvriježeno je mišljenje da se mnogi odluče pristupiti Oružanim snagama prvenstveno zbog sigurnosti koju donosi "posao u državnoj firmi“, a posebno kada su u pitanju žene. Naša sagovornica ističe da se iza svega ipak krije mnogo više.

"Biti vojnik znači biti spreman na rad, red i disciplinu. Obući uniformu svaki dan, nositi čizme na četrdeset ili biti vani na minus 15 stepeni su stvari koje se ne mogu kompenzirati isključivo novcem, pogotovo kada ste žena. To je jedno vrlo lijepo, ali i zahtjevno zanimanje za koje je potrebno imati određene preduslove u samima sebi“, rekla je za Klix.ba brigadirica Mešetović.

Također, objasnila nam je kako je naziv njenog čina brigadirica, a ne brigadirka kao što mnogi misle.

Žene vojsci donose posebnu dimenziju

Prema riječima naše sagovornice, onog trenutka kada obučete uniformu, vi postajete profesionalno vojno lice, tu nema razlike, bez obzira na to da li ste žena ili muškarac.

Ipak, kako nam je rekla, žene sa sobom donose nešto što ih razlikuje od njihovih muških kolega, a to je povećano saosjećanje sa drugima.

"Htijenje da se pomogne ljudima oko sebe je humanistička crta koju je priroda više namijenila ženama nego muškarcima. U praksi se pokazalo da zahvaljujući tome žene imaju izuzetno važnu ulogu kada je u pitanju komunikacija s ugroženim kategorijama stanovništva“, rekla je za Klix.ba brigadirica Mešetović.

Također, jedna od predrasuda vezanih za žene u vojsci jeste da one "nisu sposobne za bojište". Kako nam je objasnila brigadirica Mešetović, u pitanju je stvar individue, a ne spola.

"Ta priča je uglavnom neutemeljena. Vojnici se raspoređuju na pozicije prema njihovim sposobnostima. Ne može ni svaki muškaraca nositi 40 kilograma tešku opremu. Imamo mnogo primjera uspješnih žena tenkista, vojnih inžinjerki, ali i pripadnica specijalnih jedinica. Vojnik je ograničeni ljudski resurs koji treba prilagoditi stanju na terenu“, rekla je Mešetović u razgovoru za Klix.ba.

Žene u Oružanim snagama uživaju posebno poštovanje

Biti žena u vojsci znači dijeljenje uskog životnog prostora sa muškarcima. U svijetu su česti primjeri spolnog uznemiravanja, pa čak i nasilja unutar kasarni. Kako je ponosno istaknula naša sagovornica, nijedan takav slučaj nije prijavljen u nešto više od deset godina postojanja OSBiH.

"Bosna i Hercegovina je jedno tradicionalno društvo gdje se i dalje poštuje uloga žene kao majke, sestre i supruge. Taj razvijen osjećaj poštovanja prema nježnijem spolu reflektovao se i na Oružane snage. Također se i unutar samih OS puno radi po tom pitanju. U svakoj jedinici postoji savjetnik za rodna pitanja“, rekla je naša sagovornica.

Vojna služba očvršćuje karakter

Na kraju razgovora pitali smo brigadiricu Mešetović šta bi preporučila mladim ženama koje se odluče na ovaj poziv.

"Obući uniformu koja nosi zastavu naše zemlje je zaista posebna stvar. Osim toga, vojna služba nas uči zajedništvu, a u današnjem vremenu ljudi sve češće postaju individualci", kazala je ona.

Prema njenim riječima, danas postoji sve više pobornika ponovnog uvođenja služenja vojnog roka.

"Često čujemo frazu 'Ja bih tebe u vojsku...', koja je u neku ruku i utemeljenja. Vojska je prije svega test kojim spoznajemo svoje granice, ali i stvaramo radne navike. Ako ništa barem bi majke manje morale ružiti svoju djecu što ne drže sobu urednom", dodala je kroz osmijeh.