Poplave u USK
5

Vodostaj rijeke Sane u prosjeku raste dva centrimetra po satu

S. Š.
Vodostaj Sane je u 19 sati iznosio 406 cm (Screenshot/RTV Sana)
Vodostaj Sane je u 19 sati iznosio 406 cm (Screenshot/RTV Sana)
Unsko-sansko kanton trenutno je najpogođeniji obilnim kišnim padavinama koje prethodnih dana dominiraju u BiH i dok rijeka Una prijeti da poplavi priobalna naselja, vodostaj Sane je u stabilizaciji.
Vodostaj rijeke Sane izmjeren u 19 sati iznosio je 406 cm. U prosjeku nivo rijeke raste za dva centrimentra u protekla četiri sata, a razvoj situacije zavisit će od meteoroloških prilika i količine padavina.

Kako javlja RTV "Sana", trenutno je stanje pod kontrolom.

U skladu sa proglašenim stanjem prirodne nesreće formirani su punktovi za interventno djelovanje na više lokacija na priobalnim dijelovima Sane. Stepen pripravnosti Civilne zaštite podignut je na najviši nivo.

Međutim, ono što bi mogao biti problem jeste porast vodostaja pritoka rijeke Sane.


U Bihaću je vodostaj Une porastao čak i do 609 centimetara, prema posljednjim mjerenjima, i štab Civilne zaštite Grada Bihaća tim povodom je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Zbog izuzetne teške situacija u Bihaću, Služba za Civilnu zaštitu putem Jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog križa Grada Bihaća i organizacije Pomozi.ba cjelodnevno vrši dostavu hrane i pitke vode za mještane Klise zbog odsječene putne komunikacije.

Rijeka Une se kod sela Martin Brod izlila i poplavila kuće koje se nalaze tik uz obalu. Poplavljeni su kuća i pomoćni objekti u domaćinstvu Željka Majstorovića, javlja RTRS.