Stanje do 15 sati
20

Vodostaj rijeka u Krajini u opadanju, ali problem predstavljaju i klizišta

S. Š.
Bihać, Una (Foto: Klix.ba)
Bihać, Una (Foto: Klix.ba)
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) obavještava da se vodostaj svih rijeka koje su se prethodnih dana izlile iz svojih korita i poplavile naseljena područja Krajine polako stabilizuje i opada.

Vanredni izvještaj odnosi se na stanje do danas u 15 sati.

Svi vodostaji na području Unsko-sanskog kantona su u blagom opadanju, s obzirom da od jutros nisu zabilježene padavine, što je izuzetno povoljnija situacija u odnosu na jučerašnje stanje.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprima pozive putem telefona i pruža potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona, također zaprimamo i pozive koji se odnose na humanitarnu pomoć kako domaćih tako i stranih donatora, te volontera u svrhu pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

Stanje u Bihać

Vodostaj rijeke Une je u opadanju i iznosi 143 cm, dok je jučer u sedam sati iznosio 170 cm.

Iz Operativnog centra MUP-a Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da se voda povukla sa saobraćajnica i da su prohodni putni pravci: Bihać-Srbljani (u naselju Kostela), Bihać- Kamenica (ul. Dr. Irfana Ljubijankića).

Šef Službe civilne zaštite Edin Kulenović obavijestio je FUCZ da su sve telefonske linije u kvaru, te da su stupili u kontakt sa BH Telecom koji će pokušati osposobit neke brojeve za komuniciranje.

Iz Operativnog centra također nam je potvrđeno da su klizišta i odroni sanirani na svim lokacijama. Snabdijevanje električnom energijom je uredno. Voda je zamućena i nije za piće. Ekipe civilne zaštite su na terenu i vrši dostavu hrane i vode onom stanovništvu čiji su objekti i dalje odsječeni u naseljima Pokoj i Pecikovići zbog poplava. Također, za pet područnih škola Brekovica, Spahići, Jezero i Srbljani dostavljena je voda (220 kanistera X 5 litara).

U Bosanskoj Krupi povoljnija situacija nego jučer

Putem telefonskog poziva sa uposlenikom Službe civilne zaštite grada Bosanska Krupa, gospodinom Nisvetom Eljazovićem, dobili smo informaciju da je i u gradu Bosanska Krupa nešto povoljnija situacija u odnosu na jučer.

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi iznosi 329 cm što je za dvadeset centimetara manje u odnosu na jučer. U Bosanskoj Otoci u ulici Otočkih heroja, i dalje je obustavljen saobraćaj na dijelu magistralnog puta Bosanska Otoka - Bužim. Do kraja sedmice obustavljena je nastava u srednjim i osnovnim školama koje se nalaze uz rijeku Unu

"Putem telefonskog poziva sa uposlenikom Službe civilne zaštite grada Cazina gospodinom Senadom Ždralićem dobili smo informacije da je danas na terenu Komisija za procjenu štetu, koja je podijeljena u dvije grupe: jedna grupa za poplavljene objekte a druga radi na procjeni šteta od klizišta", saopćili su iz FUCZ-a. Dodaju da se, također, voda povukla sa lokalnih i regionalnih cesta.

Vodostaj rijeke Sane je u opadanju i iznosi 321 cm. Stanje u ovoj općini se polako normalizira. Voda se povlači iz stambenih objekata. Danas su vršili evakuaciju jedne starije osobe do Doma zdravlja iz naselja Jelašinovci. Po pozivu građana vrše sanaciju odrona na lokalnim putevima. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni.

U Velikoj Kladuši se voda polako povlači i vodostaj Kladušnice iznosi dva metra. Trenutno imaju problema s pojavom klizišta, i to:

  • u naselju Todorovo, jedno klizište koje ugrožava jednu kuću
  • u naselju Šumatac, jedno klizište ugrožava putni pravac
  • i u naselju Kudići, jedno klizište ugrožava putni pravac

Na području općine Bužim stanje se normalizira, voda se povlači u svoja korita i nema ugroženih i poplavljenih objekata. Putna komunikacija prema Bosanskoj Otoci je zatvorena.

Na području ove općine trenutno osim poljoprivrednog zemljišta nema poplavljenih objekata. Voda se polako povlači. Služba Civilne zaštite općine Ključ i danas prati stanje na terenu.