BiH
4

Voda vrijedi da se štedi

Klix.ba
Da li ste se ikada zapitali kako vi kao pojedinac možete uštedjeti i sačuvati vodu?

Ako jeste, a ne znate kako, imamo odgovor. Kampanja Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine "Voda vrijedi da se štedi" ima za cilj podizanje javne svijesti o značaju i očuvanju vode, te o tome šta mi kao pojedinci možemo uraditi da je očuvamo.

Između ostalih aktivnosti koje čine ovu kampanju spomenimo konkurs namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola Federacije Bosne i Hercegovine o temi "Kruženje vode u prirodi", a zadatak učenika je da naprave maketu na zadanu temu, kao i projekt zamjene slavina u odabranoj osnovnoj školi potisnim štednim slavinama, i već nakon mjesec dana prvi rezultati uštede će biti vidljivi.

A da voda vrijedi da se štedi i na koje načine to možete uraditi, možete pronaći ako posjetite internet stranicu vodavrijedi.ba, kao i Facebook stranicu.

Tu možete naći veliki broj jednostavnih i praktičnih savjeta o očuvanju i uštedi vode, kao i kalkulator potrošnje vode. Sve što je potrebno je da ukucate prosječan broj kapi koje kapaju iz naizgled zatvorene slavine i već možete vidjeti koliko godišnje vode, a time i novca gubite u svom domaćinstvu. A nepotrebno je govoriti koliko svaka ušteda danas vrijedi.

Zaključimo za kraj: 70 posto čovjeka čini voda. Ostalih 30 posto bi trebala biti odgovornost. Razmislite o tome kada sljedeći put otvorite slavinu.