Nove padavine i nova klizišta
0

Voda iz jezera Modrac i dalje se prelijeva preko brane

FENA
Foto: Sodalive
Foto: Sodalive
U protekla 24 sata na području općina Sapna i Čelić proglašeno je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta, čime se broj općina Tuzlanskog kantona u kojima je proglašeno ovo stanje popeo na devet.

Prema posljednjim informacijama, vodostaj na hidroakumulaciji Modrac je 201,14 m.n.m. i voda se prelijeva preko brane. Ukupno isticanje na HA Modrac je 244 metra kubna vode u sekundi.

U protekla 24 sata na ugroženim područjima TK prijavljen je veliki broj novih i aktiviranja starih klizišta.

Na području općine Banovići, prijavljeno je 10 novih klizišta i dva odrona. Trenutno je pod vodom oko četiri hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na području općine Čelić rijeka Šibošnica je pričinila veliku materijalnu štetu na zasadima jagoda i onemogućava normalnu komunikaciju na regionalnom putu Lopare – Brčko – Čelić. Ukupno je prijavljeno šest klizišta.

Na području općine Doboj Istok pod vodom je oko 330 ha poljoprivrednog zemljišta. Klizište u Laništu, mjesna zajednica Klokotnica i odron na putu Kumsal, mjesna zajednica Brijesnica Velika, u potpunosti su prekinuli odvijanje prometa na ovom lokalnom putu uslijed čega je 15 domaćinstava odsječeno od centra naselja.

Uspostavljena je normalna vodoopskrba u svim naseljima u općine. Po nalogu Općinskog štaba Civilne zaštite vrši se svakodnevna kontrola ispravnosti vode za piće od strane JU Dom Zdravlja Doboj Istok.

Prema podacima iz Kantonalnog operativnog štaba CZ TK u općini Gračanica vodostaj rijeke Spreče jutros u 7 sati na mjernom mjestu most Karanovac bio je 518 cm što u poređenju s jučerašnjim mjerenjem predstavlja blago opadanje.

Trenutno je pod vodom oko 180 ha poljoprivrednog zemljišta. Oko 50 stambenih objekata je poplavljeno. Izvršena je evakuacija 150 ljudi iz ugroženih stambenih objekata.

Prijavljeno je 24 odrona i klizišta na području općine. Poplavljene su i proizvodne hale firme Širbegović, Roading i AB Seming. Prijavljeno je i nekoliko klizišta i odrona u mjesnim zajednicama Gornja i Donja Orahovica, Miričina i Stjepan Polje.

Na području Gradačca, prema podacima s terena, došlo je do blagog smirivanja i stagnacije vode. Pod vodom je oko 240 ha zemljišta. Prijavljeno su i četiri nova klizišta koja ugrožavaju šest stambenih objekata i lokalne ceste.

Na području općine Kalesija prijavljena je pojava pet novih klizišta koja ugrožavaju devet stambenih objekata i lokalne putne komunikacije. Ekipa OSCZ Kalesija je u toku jučerašnjeg dana dostavljala pitku vodu na područje Čanića, mjesna zajednica Rainci Donji.

Na području općine Sapna prijavljeno je 15 novih i aktiviranje starih klizišta.

U Srebreniku vodostaj rijeke Tinje jutros je 130 cm. Prema izvještaju OSCZ Srebrenik, u ovom momentu je pod vodom oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta i desetak stambenih objekata. Na području općine prijavljeno je 13 novih klizišta.

Lokalni put Jasenica - Crveno Brdo je zbog klizišta u prekidu.

Prema preliminarnoj procjeni štete do sada je ukupno oštećeno 27 objekata, 12 osoba je evakuirano.

Najveći broj aktiviranih klizišta u protekla 24 sati bio je na području općine Tuzla. Ukupno je prijavljeno 59 nova klizišta. Sve raspoložive ekipe OSCZ su na terenu i rade provjeru prijava kao i procjenu ugroženosti.

Na području Živinica pod vodom je oko 400 ha poljoprivrednog zemljišta. Oko 100 stambenih objekata je poplavljeno. Promet se na regionalnom putu R-469 Živinice – Dubrave – Kalesija odvija otežano.