BiH
0

VMBiH: Sistemski ćemo definisati plaće zaposlenih u institucijama

FENA
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je ovo prvi put da se donosi jedan takav sistemski zakon.

Napomenuo je da su dosad nerijetko institucije koje su nicale na nivou BiH same sebi određivale plaće, bilo je neujednačenih kriterija.

Zapravo, kazao je on, ovo je prvi put da sistemski za jednak rad ljudi koji će raditi u institucijama vlasti imaju i približno jednake plaće. Prema Špirićevim riječima, bit će formirano radno tijelo koje će u roku od šest mjeseci vršiti analizu i eventualne korekcije tamo gdje bude slabosti i problema u zakonu.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić je kazao da je osnovni cilj da se na transparentan, jedinstven, zaokružen način, na jednakim kriterijima, sustavan način definiraju plaće svih institucija BiH.

On je istaknuo da ovo nije zakon o povećanju plaća, „ovo je sustavni zakon o unošenju reda i obuhvatanju obračuna, odnosno iskazivanje plaća svim institucijama u BiH na pricipima transparentnosti, jednakomjernosti, jednakopravnosti i fiskalne ravnoteže i fiskalne održivosti u BiH“.

Prema Vrankićevim riječima, Vijeće ministara je uvažilo neke primjedbe koje je bilo moguće uvažiti, tako da su za određene kategorije kao što su vojnici i policajci izvršili određene korekcije.

"Mi smo utvrdili određene dodatke tako da dodatak policajcima može iznositi 40 posto za one specijalne poslove koje rade, a oni koji se nalaze u specijalnim jedinicama imaju povećanje i do 50 posto. Isto tako smo im dodali naknadu za rad u vrijeme praznika, noćni rad“, kazao je Vrankić.

On je istaknuo da je puno značajnije ovo povećanje koje se odnosi kao naknade ili nagrade na posebne uvjete, a sami koeficijenti su na jedan način harmonizirani i vrlo teško je bilo puno mijenjati koeficijente, jer bismo narušili cijelu harmoniju koja se odnosi na veliki broj ljudi.

"Ima različitih podataka koji se iznose u javnosti. Primanje policajca bez radnog staža, bez minulog rada je negdje 1.150 KM“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

Ministar Vrankić je istaknuo da je osnovna karakteristika ovoga zakona da je on neovisan, da apsolutno nema nikakve ovisnosti od institucija, pogotovo od Vijeća ministara i ministarstava bez obzira na neku nadležnost prema nekim sektorima.

"Ovih dana smo podvrgnuti jednom neformalnom pritisku želeći da se ovaj naš zakon raščlani, da se iz njega izvuku određene kategorije, određeni sektori, pod izgovorom da su ovisni kroz ovaj zakon. Želim jasno kazati, najveći stupanj neovisnosti i transparentnosti je zakon. Utvrđuju se koeficijenti, platni razredi, a vrijednost boda se utvrđuje na takav način da ga izbacuje statistika BiH svake godine za prethodnu godinu, odnosno kako je predviđeno“, kazao je Vrankić.

Kod regulatora koji su neovisni, dodao je on, isto tako smo dali mogućnosti neposrednim rukovoditeljima ili neovisnim institucijama da oni u varijabilnom dijelu koji se tiče posebnog dijela ili specijalnih poslova ili posebnih zadataka, zbog težine i stručnosti imaju određene modalitete povećanja plaće, nagrađivanja čak do 50 posto.

Na novinarsko pitanje kolike će, prema ovom zakonu, biti njihove plaće, Vrankić je kazao da će njegova biti 4.200, a plaća predsjedavajućeg Vijeća ministara 4.700 KM.