BiH
0

VM: Za izgradnju novih cesta i sigurnost prometa u FBiH 50 miliona KM

Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) – Modernizacija cesta Federacije Bosne i Hercegovine, vrijedan 50 miliona eura, s osnovama za njegovo zaključivanje.

Projekt podrazumijeva izgradnju novih dionica cesta i traka za sporu vožnju, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova, s ciljem poboljšanja sigurnosti prometa na 35 dionica na cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine u ukupnoj dužini od 290 kilometara.

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 150 miliona eura, a finansirala bi se sredstvima međunarodnih finansijskih institucija od čega bi se 50 miliona eura finansiralo iz ovog kredita EIB-a.

Kredit alociran na Federaciju BiH će se otplaćivati 20 godina, uključujući pet godina grejs perioda. Prijedlog ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Osim toga Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o finansiranju za program razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, s ciljem smanjenja siromaštva u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini.

Projektom vrijednim 13.710.000,00 eura bit će obuhvaćeni siromašni, nekomercijalni poljoprivrednici koji još nisu povezani s tržištem uz istovremenu podršku njihovom ulasku u lance isporuke, kako bi postali konkurentni komercijalni poljoprivrednici.

Od ovih kreditnih sredstava na Federaciju BiH bit će alocirano 7.930.000,00 eura (58 posto), a na Republiku Srpsku 5.780.000,00 eura (42 posto). Kredit će biti otplaćivan 18 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Također Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava za rješavanje problema Roma u oblastima stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite za 2015. godinu, zašto je osiguran grant Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u ukupnom iznosu od 2.750.000,00 KM.

Od ovog iznosa za stambeno zbrinjavanje Roma predviđeno je 1.670.000,00 KM, za njihovo zapošljavanje 700.000,00 KM, za zdravstvenu zaštitu Roma 350.000,00 KM te aktivnosti na ažuriranju podataka o potrebama Roma u BiH 30.000,00 KM.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o rasporedu sredstava tekućeg granta „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2015. godinu, kojom se planirana sredstva u ukupnom iznosu od 952.000,00 KM.

Sredstva u iznosu od 937.000,00 KM se raspoređuju na 122 sportska državna i entitetska saveza te sportske klubove u Bosni i Hercegovini, a 15.000,00 osigurava se za dodjelu Državne nagrade za sport.

Olimpijskom komitetu BiH, Paraolimpijskom komitetu BiH, sportskim savezima na nivou BiH i entiteta bit će dodijeljeno 500.000,00 KM, a preostalih 437.000,00 KM sportskim klubovima u BiH i drugim organizacijama čija je djelatnost isključivo oblast sporta.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dodjeli sredstava tekućeg granta "Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH za 2015. godinu", kojom se 2.197.000,00 KM dodjeljuje 169 institucija kulture u BiH za specificirane projekte s ciljem očuvanja njihovih kapaciteta i kulturnih tradicijskih sadržaja.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacionog protokola u vezi s finansijskom pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Riječ je o grant sredstvima od 3,3 miliona turskih lira u protivvrijednosti američkih dolara koje je Republika Turska izdvojila za BiH u 2015. godinu za nabavku robe, prvenstveno turske namjenske industrije.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložena ministrica odbrane.