BiH
0

VM: Prijedlog osnova za pregovore o graničnim prelazima sa Hrvatskom

SRNA
Vijeće ministara BiH danas je utvrdio Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske, koji će Ministarstvo bezbjednosti dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Zaključivanjem ovog sporazuma biće obezbijeđeni uslovi za lakši prelazak granice između BiH i Hrvatske te uspostavljen jednostavan i efikasan sistem kontrole saobraćaja, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Vijeće ministara utvrdio je prijedloge osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Hrvatske, Crne Gore i Srbije za 2010. godinu na osnovu Instrumenta za pretpristupnu pomoć, komponenta dva - Prekogranična saradnja. 

Ukupna vrijednost projekta stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora sa Hrvatskom iznosi 2,3 miliona evra, od čega po 50 odsto treba da obezbijedi svaka od zemalja.

Projekt će biti proveden izradom zajedničke turističke ponude te promovisanjem preduzetništva i inicijative za jačanje konkurentnosti, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Projekt sa Crnom Gorom vrijedan je oko 1,3 miliona evra, od čega se na Crnu Goru odnosi 705.882 evra, a na BiH 588 hiljada evra. 

Projekat je u funkciji stvaranja zajedničkog socioekonomskog okruženja za ljude, zajednice i privredu putem inicijativa za razvoj, s naglaskom na turizam, poljoprivedu i zaštitu životne sredine. 
Sa Srbijom će BiH treba da provede projekt vrijedan dva miliona evra, od čega se na BiH odnosi 823.529 evra, a na Srbiju 1.176.471 evra. 

Cilj je zbližavanje ljudi i privrede poboljšanjem efikasnosti i konkurentnosti ekonomskih ruralnih i prirodnih resursa te putem prekograničnih inicijativa. 

Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, dostaviće pojedinačne prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za njihovog potpisnika predložena je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara utvrđen je Prijedlog sporazuma o kreditu između BiH i Unikredit banke Austrije AG za projekat izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja u opštini Čelić.

 Cilj projekta je rekonstrukcija kanalizacionog sistema u ovoj opštini s iznosom kredita od 2,6 miliona evra i granta od 467 hiljada evra, s rokom otplate kredita od 11,5 godina i grejs periodom od jedne godine.

 Vijeće ministara BiH prihvatio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat obilaznice Brčko.
Cilj Projekta je izgradnja 19 kilometara dugog puta s dvije trake oko Brčkog. Vrijednost zajma je 28,5 miliona evra, s rokom otplate od 15 godina, ukljujučujući tri godine grejs perioda uz EURIBOR kamatu.