BiH
79

Vlasti potvrdile: FBiH će se zadužiti kod komercijalnih banaka za 200 miliona KM

Piše: N. N.
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2015. godinu kako je prije nekoliko mjeseci i najavljeno.

Prema Prijedlogu izmjena i dopuna Budžet FBiH za 2015. iznosi 2,34 milijarde KM što je za 14,3 miliona KM više u odnosu na budžet koji je usvojen u martu.

"Do povećanje je došlo jer mi imamo jednu revolving liniju za poduzetništvo. Mi smo za ovu godinu, iz povrata tih sredstava, odvojili 20 miliona KM za finansiranje prvog zapošljavanja", rekla je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Prema podacima Ministarstva finansija FBiH u periodu od januara do juna 2015. godine prihodi od poreza na dobit su umanjeni za 5,8 miliona KM, a prihodi od dividendi iz javnih preduzeća za 29,9 miliona KM.

Planirana su povećanja i to prihoda od igara na sreću za devet miliona KM, kao i prihoda od posebne naknade za zaštitu i spašavanje za oko 12,8 miliona KM.

Restrikcije u zapošljavanju u javnim kompanijama i institucijama rezultirale su uštedom od 13,7 miliona KM, a za 4,6 milina KM smanjeni su i izdaci za inventar i usluge.

Predloženim rebalansom povećani su transferi prema Federalnom zavodu PIO za 21,3 miliona KM, transfer za neratne invalidnine za 11 miliona KM, a povećan je i transfer prema nižim nivoima vlasti za sanaciju šteta od poplava. Također, Vlada FBiH predvidjela je i 20 miliona KM za provedbu politike subvencioniranja prvog zapošljavanja.

No, najveću "rupu" u budžetu stvorio je izostanak aranžmana za MMF-om pa Vlada FBiH nastoji kreditnim zaduženjem kod domaćih komercijalnih banaka namaći sredstva.

Ministrica finansija Jelka Milićević potvrdila je da aranžman s MMF-om Vlada FBiH može očekivati tek u 2016. godini.

Do tada, Vlada FBiH će se za oko 200 miliona KM zadužiti kod komercijalnih banaka. Pregovori sa Udruženjem banaka u BiH su već počeli, a konačni dogovor treba očekivati uskoro. Prema navodima ministrice Jelićević rok otplate trebao bi biti od pet do sedam godina.

"Udruženje banaka je naš partner i oni su nam zamjena za MMF. Nadam se da ćemo postići dobar dogovor a o tom aranžamanu ćemo vas obavijestiti blagovremeno", rekla je ministrica Milićević.