Dok je u Sarajevu bjesnio rat
0

Vlasnik Alte 1995. prokrijumčario bistu Gavrila Principa?

Sarajevo-x.com
Sosnowski (prvi s desna) na otvaranju Alte
Sosnowski (prvi s desna) na otvaranju Alte
Bista Gavrila Principa, koja je bila dio kolekcije nekadašnjeg Muzeja Mlade Bosne (sad Sarajevo 1878. - 1918.) danas krasi vrt Harlana R. Crowa iz Texasa.

Crow je u posjed biste atentatora austrougraskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda došao zahvaljujući prijatelju Tieu Sosnowskom, američkom biznismenu, osnivaču kompanije Triland Development i čovjeku čije se ime posljednjih dana spominje u negativnom kontekstu.

Naime, nakon što je Alta Shopping centar, koji je u vlasništvu Trilanda, ostao bez struje zbog duga od 126.000 KM, Sosnowski je dao petama vjetra. Shvatio je Sosnowski da su ulaganja u nekretnine u glavnom gradu BiH za njega prevelik zalogaj pa je s preostalim novcem pobjegao, pretpostavlja se, u svoj rodni Texas.

No, vratimo se na bistu koju je Sosnowski dograbio 1995. godine dok je u Sarajevu bjesnio rat. Kako je došao do biste nije poznato, ali Sosnowski je u jednom intervjuu ispričao da je zamolio jednog kamenoresca da je isječe na četiri komada. Spakovao ju je, zatim, u stari Volkswagenov kombi i prenio u Njemačku.

"Princip je uz Lenjina moj omiljeni. Nekako se izdvaja od ostalih 'momaka' jer ne pripada tu", kazao je svojevremeno Sosnowski za New York Times.

Inače, kolekcija ekscentričnog Crowa uključuje i biste Nicolaea i Elene Ceausescu, Feliksa Dzerzhinskog, Staljina, Maoa, Fidela Castra i drugih svjetskih diktatora.