Uputili dopis vladi
363

Vlasnici tuzlanskih fitness centara traže da im se omogući rad ili će organizovati proteste

A. K.
Tuzlanski fitness centri ne rade već mjesec dana (Foto: Klix.ba)
Tuzlanski fitness centri ne rade već mjesec dana (Foto: Klix.ba)
Fitness centri u Tuzlanskom kantonu i dalje su zatvoreni, shodno naredbama Kantonalnog kriznog štaba. Vlasnici navode da su diskriminisani, zbog čega su uputili dopis vladi. Ukoliko im ne bude dozvoljen rad, upozoravaju da su spremni na proteste.

Nepovoljna epidemiološa situacija je nadležne u Tuzlanskom kantonu ranije navela na donošenje mjere zabrane odvijanja rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru. Po automatizmu je to značilo zatvaraje teretana i fitness centara.

Od početka pandemije upravo teretane i fitness centri bili su prvi na meti zatvaraja, a među posljednjima su imali mogućnost da ponovo počnu raditi. Danas iz ovakvih centara poručuju da nisu mjesto zaraze, već očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva.

Vlasnici 24 fitness centra i teretana iz Tuzlanskog kantona danas su Kantonalnoj vladi i nadležnom kriznom štabu uputili zahtjev za pojašnjenje i razmatranje donesenih odluka o zabrani rada.

Dopis upućen nadležnima (Foto: Klix.ba)
Dopis upućen nadležnima (Foto: Klix.ba)

U svom dopisu su zatražili da im se pojasni kako su omogućili rad objektima u oblasti uslužne, trgovinske i proizvodne djelatnosti, dok centre za rekreaciju i dalje drže zatvorenim.

"Površine fitness centara u TK se kreću od 300 do 800 kvadratnih metara i u našim centrima nikada nema više od 20 osoba u isto vrijeme, dok određeni uslužni objekti posluju na tridesetak kvadrata i okupljaju znatno više osoba. Tržni centri, pijace, marketi, kafići, restorani, hoteli, kladionice, vjerski objekti, nargila barovi, javni autobuski saobraćaj, igraonice, škole, fakultet i tako dalje rade i posluju normalno, dok ste nama potpuno zabranili rad", navode vlasnici fitness centara, ističući da njihove kolege u svim ostalim kantonima i Republici Srpskoj posluju nesmetano.

Dopis upućen nadležnima (Foto: Klix.ba)
Dopis upućen nadležnima (Foto: Klix.ba)

Dalje pišu da im je rad u prošloj godini bio zabranjen 75 dana, a objekti su im sada zatvoreni već mjesec. Mnoštvo ih, kako tvrde, od nadležnih nije dobilo nikakvu pomoć, a i oni koji su je dobili ne mogu biti zadovoljni, s obzirom na to da doznačeni iznos ne pokriva ni deset posto troškova koje su imali.

"Molimo vas da još jednom razmotrite odluke o zabranama rada fitness centara, u protivnom ćemo svoja prava biti primorani tražiti pravnim putem i javnim protestnim okupljanjima u kojima imamo veliku podršku građanstva, a s obzirom na trenutnu situaciju, to ne ide nikome u korist", upozorili su.

Nadležnima su na kraju poručili da su trenutne odluke, koje su na snazi, diskriminatorne i ponižavajuće za oblast sporta i zdravlja građana.

Nadležni u Tuzlanskom kantonu jučer su kazali da se u ovoj regiji bilježe stabilnije epidemiološke prilike, zbog čega je u narednom periodu planirano ublažavanje epidemioloških mjera.