Zastupnik u saboru RH
401

Vlaho Orepić: Politika Dragana Čovića je štetna za BiH i Hrvatsku

A.D.
Vlaho Orepić
Vlaho Orepić
Zastupnik u Saboru Hrvatske, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i čelnik nedavno utemeljene stranke Nova politika Vlaho Orepić sastao se u Sarajevu s delegacijom Hrvatskog narodnog vijeća BiH koje je predvodio predsjednik HNV BiH Marijo Pejić.

Na sastanku se govorilo o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske te položaju Hrvata u BiH, nakon čega je upriličena je konferencija za medije.

Orepić je upozorio da se postojeći odnosHrvatske prema BiH, a posebno prema interesima Hrvata u toj zemlji, mora promijeniti, jer je postalo jasno da se kroz saradnju samo s HDZ BiH stanje ne može promijeniti nabolje.

Također je izrazio zabrinutost načinom na koji djeluje predsjednik HDZ BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ocijenivši kako je njegova politika štetna za BiH, ali i za interese Hrvatske.

"Politika je to na silu, bez legaliteta i legitimiteta u hrvatskom političkom biću BiH, koja, po uzoru na Milorada Dodika, želi politiku ratnog plijena predstaviti kao hrvatski interes. Zabrinjava me i egzistencijalni strah i ovisnost o Čovićevoj u zadnje vrijeme šizofrenoj politici, koju iskazuju mnogi i u Hercegovini. Boje mu se zamjeriti i vladajući u Hrvatskoj, jer je dio vladajuće većine i svojevrsnom političkom ucjenom mandatima u Hrvatskom saboru on ostvaruje njihovu podršku Dragan Čović i njegov politički egzibicionizam su dominantan uzrok loših odnosa BiH i Hrvatske, a njegovo političko približavanje Dodiku, kao osobi koja otvoreno dovodi u pitanje cjelovitost BiH i njeno članstvo u NATO-u, u direktno je suprotnosti sa strateškim interesima Hrvatske, jer se na taj način komplicira ukupno sigurnosno stanje u regiji“, ustvrdio je Orepić,

Pejić je kazao da je dolazak Orepića, kao političkog dužnosnika iz Republike Hrvatske, izuzetno značajan.

"Bosna i Hercegovina je naša domovina, a Sarajevo njen glavni grad. Kada se govori o domovini, treba misliti na cjelokupan prostor BiH. Hrvatsko pitanje u BiH ne može se i ne smije promatrati izolirano, jer su pitanja ustavnih (konstitutivnih) naroda i manjina u BiH međusobno određena i uvjetovana. Hrvatskom narodu potrebna je jedinstvena i cjelovita Bosna i Hercegovina, bez etničke podjele, te njen glavni grad Sarajevo za artikulaciju političkih i društvenih interesa", kazao je Marijo Pejić.