SDP
0

"Vladu NHK-a treba prekršajno sankcionisati"

FENA
Hercegovačko-neretvanski Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) poziva nadležne institucije da u skladu sa Zakonom o proračunu prekršajno sankcioniraju Vladu HNK-a jer je prekršila odredbu tog zakona po kojoj je bila dužna usvojiti nacrt proračuna za 2009. godinu do 1. oktobra prošle godine.

U SDP-u ističu kako bi nakon izjave Vlade HNK-a da će Nacrt proračuna za 2009. godinu uputiti u skupštinsku proceduru u zakonskom roku, iako je taj rok bio oktobar prošle godine, u svim normalnih zemljama izvršna vlast trebala podnijeti kolektivnu ostavku.

Također, u saopštenju se navodi kako je žalosno to što Vlada HNK-a spektakularno konstatira da se kantonalni proračun u razdoblju višemjesečne recesije puni ispod očekivanja, jer je to proces koji je bio poznat svima osim Vlade HNK-a.

"Međutim, odluka Vlade HNK-a da formira radnu grupu za borbu protiv recesije s višemjesečnim zakašnjenjem, pokazuje koliko je aktuelna vlast nespremna, neozbiljna i nesposobna da se suoči sa sve većim ekonomskim i socijalnim problemima", ističe se u saopštenju hercegovačko-neretvanskoga SDP-a.