BiH
0

Vladine izmjene Zakona o privatizaciji nisu dobile većinsku podršku u Parlamentu FBiH

FENA
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji u FBiH koji je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada nije dobio većinsku podršku poslanika na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Takav ishod rezultat je protivljenja opozicije, ocijenio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Alija Behmen, zadovoljan što predloženi zakon nije dobio zeleno svjetlo, a premijer FBiH izrazio negodovanje riječima da žali što su u ovom slučaju prevagnula međustrančka neslaganja. Usljed toga će Fabrika duhana Mostar, naprimjer, biti na meti "lovaca na nekretnine", kazao je premijer.

Alija Behmen kaže da odbačeni zakon ne bi donio ništa bolje od dosadašnjih rezultata u privatizacijskom procesu u FBiH.

Prema Vladinom obrazloženju, ona je izmjenama aktuelnog Zakona o privatizaciji predlagala mogućnost prijenosa vlasništva nad stalnim sredstvom s privrednog društva u većinskom državnom vlasništvu na državne organe u slučaju da nadležna vlada odlukom utvrdi da je to sredstvo neophodno za službene potrebe državnih organa ili objekt komunalne infrastrukture.

Obrazloženo je da se ovim rješenjem onemogućava pojava da se privatiziraju i sredstva opće upotrebe.

Novina bi bila i vraćanje izvorne nadležnosti agencija za privatizaciju i uspostavljanje dvostepenosti upravnog rješavanja. Prema Vladinom obrazloženju, to je bilo bitno za započetu privatizaciju preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju Federacije BiH. Riječ je o preduzećima "Aluminij", "Bosnalijek", "Krivaja", Fabrika duhana Mostar i Fabrika duhana Sarajevo kao i nekim od rudnika, obrazloženo je.

Ovim zakonskim rješenjima također je predlagano da preduzeća u kojima je 100 posto državni kapital neće moći učestvovati u postupku privatizacije dok sva ostala preduzeća s manjim postotkom od ovoga mogu učestvovati.

Sredstva ostvarena prodajom preduzeća bila bi prebacivana na poseban fond Investicijske banke Federacije BiH, umjesto na ESCROW račun, predlagano je.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o privatizaciji nije jedini akt koji na današnjoj sjednici nije dobio većinsku podršku poslanika. Odbačene su i mjere poslaničkih klubova Socijaldemokratske partije i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) "Sefer Halilović" za koje su ovi klubovi tvrdili da treba da doprinesu ozdravljenju privatizacijskog procesa u FBiH.

Za razilku od Vladinog predlaganog zakona čije je donošenje onemogućila opozicija, ove mjere odbačene su zahvaljujući protivnim glasovima parlamentarne većine. SDPBiH i BPS-Sefer Halilović predlagali su, naime, donošenje zakona o reviziji privatizacije te zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Predlagano je također da Vlada posebnim zakonom u narednim etapama privatizacije kod jednog broja komercijalnih i kod javnih kompanija iz nadležnosti Federacije BiH, za svakog punoljetnog građanina besplatno osigura prijenos dijela dionica do visine od 10 posto dioničke glavnice.

Elektroenergetski sektor i rudnike trebalo je, prema mišljenju SDP-a i BPS-a, isključiti iz privatizacije, a privatizaciju telekomunikacionog sektora provesti fazno i u prvoj fazi prodati maksimalno do 30 posto kapitala.

SDP i BPS bezuspješno su predlagali i da se u fiksnoj telefoniji iz privatizacije isključe infrastrukturni kapaciteti te da privatizacione investicijske fondove (PIF) posebnim zakonom, iz tranzicijske forme treba definirati kao investicione da bi dali impuls razvoju preduzeća.

Treba predvidjeti stečaj za komercijalna preduzeća iz nadležnosti FBiH koja ne budu privatizirana u naredne tri godine, a radi transparentnosti procesa vlasničke transformacije javnih kompanija iz nadležnosti Federacije BiH, Vlada je trebala da predloži Parlamentu posebne zakone za svaku kompaniju na osnovu usvojene sektorske strategije i politike, predlagano je odbačenim mjerama SDP-a i BPS-a.

Nezadovoljni što mjere nisu dobile većinsku podršku, poslanici ovih stranaka Alija Behmen i Kerim Lučarević kojima se pridružio i poslanik Hrvatske seljačke stranke Ante Čolak održali su odmah potom pres-konferenciju u zgradi Parlamenta.

Behmen je kazao da o ponašanju parlamentarne većine mnogo govori činjenica da je odbila donošenje zakona o reviziji privatizacije. Posebno je naglasio činjenicu da su SDP i BPS predlagali da se rudnici ne privatiziraju.

Potrebno je provesti restrukturiranje ukupnog elektroenergetskog sektora u kojem su rudnici bazičan osnov, obrazložio je ovaj stav Behmen.