Naša stranka
0

Vladajuća koalicija vodi BiH u ekonomsku propast

FENA
Naša stranka u interesu građanki i građana otvara još jedan vitalni problem Bosne i Hercegovine - njenu ekonomsku propast u koju je vrtoglavom brzinom vodi vladajuća nesposobna i nestručna koalicija, saopćeno je danas iz te stranke.

U saopćenju se navodi da se znakovi ekonomicida u BiH najbolje očituju u stanju nekonkuretnosti naše ekonomije, trendu rasta inflacije, stalnom i sve izraženijem rastu vanjskotrgovinskog deficita, povećanju broja nezaposlenih, sve većem broju siromašnih i katastrofalnoj socijalnoj politici.

Naša stranka ističe da je nekonkurentnost najveći problem naše ekonomije te da, što se tiče evropskih tranzicijskih zemalja s relativno najvećim trgovinskim deficitima, BiH je najmanje konkurentna.

"Prema analizama Svjetske banke vanjskotrgovinski deficit BiH je među najvećim na svijetu. Deficit bi na kraju 2008. mogao iznositi 10 milijardi KM, to jest biti najveći u historiji BiH. Zemlje s kojima se možemo porediti u tom pogledu su Eritreja, Zimbabve, Moldavija, Kirgistan, Jordan i Zapadana obala i Gaza", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija jedine evropske zemlje s dvocifrenom stopom nezaposlenosti. Pri tome treba posebno naglasiti da u odnosu na sve ove balkanske ekonomije BiH ima najmanju stopu zaposlenosti.

"Recept za naše ekonomske probleme je sasvim jasan: treba podignuti stopu rasta ekonomije na dvocifreni nivo, utrostručiti izvoz te smanjiti javne rashode za trećinu. Te cifre znače pravljenje konkurentne ekonomije. A to je temeljni ekonomski kriterij za prijem u EU", navodi se u saopćenju Naše stranke.