Ostaje policijski sat
28

Vlada Zeničko-dobojskog kantona produžila epidemiološke mjere

E. M.
Detalj sa sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona
Detalj sa sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Kriznog štaba danas produžila postojeće epidemiološke mjere na još 14 dana s mogućim popuštanjem ukoliko dođe do povoljnije epidemiološke situacije.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je kazao da će, ako dođe do poboljšanja situacije, mjere koje su donijele štetu građanima ZDK, privrednicima i budžetu, biti liberalnije.

"Epidemiološka situacija u ZDK je još uvijek nepovoljna, ali se osjetno popravlja, što pokazuje da su epidemiološke mjere, uz kooperativnost naših građana i trud zdravstvenih radnika, dale rezultat i da će se ovim tokom ići ka liberalizaciji određenih mjera. Osnovni pokazatelji su nam bolnički centri u Zenici i Tešnju, gdje imamo pad broja preminulih osoba, pad broja novih slučajeva infekcije, ali i pad broja pacijenata na covid-odjelima. Savjesnim ponašanjem idemo ka liberalizaciji mjera", kaže Jupić.

V. d. premijera Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je kazao da je Vlada ZDK danas naložila i izmjene Zakona o javnom redu i miru te Zakona o inspekcijama kako bi se rad policije i inspekcije učinio djelotvornijim i bržim u ovakvim i sličnim situacijama u budućnosti.

Na snazi ostaje i zabrana rada kladionica, igraonica, posluživanja nargila i održavanja sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru, izuzev treninga i takmičenja sportskih klubova koji učestvuju na takmičenjima. U odnosu na prethodnu naredbu, jedina izmjena u novim mjerama je što je dopuštena posjeta staračkim domovima, ali uz obavezno poštivanje epidemioloških uslova, što je već propisano naredbom Vlade FBiH.