RS
0

Vlada usvojila izvještaj o saradnji s Haškim tribunalom

FENA
Vlada RS-a usvojila je danas izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period od 1.oktobra do 31.decembra 2008. godine i dostavila ga na razmatranje entitetskoj Skupštini.

Entitetska Vlada donijela je i Odluku o korištenju sredstava s računa posebnih namjena, kojom se odobrava isplata sredstava Fondu za razvoj i zapošljavanje RS-a u cilju realizacije Privredno-razvojnog programa, a u skladu s utvrđenim Planom plasmana sredstava iz Razvojnog programa RS-a.

Odlukom se odobravaju sredstva od 20.000.000 KM, koja će biti evidentirana kao povećanje osnovnog kapitala u poslovnim knjigama Fonda za razvoj i zapošljavanje RS-a, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Pomenuta sredstva bit će obezbijeđena na teret sredstava s posebnih računa od privatizacije državnog kapitala i sukcesije imovine bivše SFRJ (tzv. Escrow račun), a doznačit će se na transakcioni račun Fonda za razvoj i zapošljavanje RS a.d. Banja Luka.

Vlada je donijela i Odluku o odobravanju sredstva od 102.716,57 KM za socijalno zbrinjavanje 875 radnika iz sedam preduzeća, u kojima su radnici, procesom stečaja preduzeća, ostali bez zaposlenja. Sredstva za ove namjene planirana su u budžetu za ovu godinu i koristit će se za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Također, donijeta je i Odluka o načinu ispunjenja dospjelih poreskih obaveza kojom se uređuju slučajevi, uslovi i postupak izmirenja dospjelih poreskih obaveza pravnih lica, prema budžetu RS-a, budžetima gradova i općina i vanbudžetskim fondovima RS-a (Fond zdravstvenog osiguranja, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, Javni fond za dječju zaštitu i Zavod za zapošljavanje).

Vlada RS-a je donijela i Odluku o odobrenju sredstava budžetske rezerve, od 100.000 KM, općini Kozarska Dubica za naknadu štete prouzrokovane požarom na stambenoj zgradi u toj općini.