13 miliona KM
10

Vlada USK dala zeleno svjetlo za zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću

Piše: M. Ć.
Vlada USK
Vlada USK
Nakon što je Upravni odbor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću predložio kreditno zaduživanje bolnice u iznosu od 13 miliona KM, Vlada USK danas je dala zeleno svjetlo za zaduženje i uputila ga na razmatranje Skupštini USK.

Poslovanje kantonalne bolnice u Bihaću već duži niz godina se odvija u otežanim uslovima, opterećeno visokim iznosima dugova prema dobavljačima, što za posljedicu ima otežanu isporuku lijekova, potrošnog materijala i usluga. Pored toga, iz bolnice su najavili da se mogu očekivati i nove tužbe zbog dugovanja, a samim time i blokada računa ustanove, uz visoke sudske troškove i zatezne kamate zbog neblagovremeno izmirenih obaveza.

U cilju stvaranja uslova za izlazak iz teške finansijske situacije, Upravni odbor bolnice predložio je dugoročno kreditno zaduženje na iznos od 13 miliona KM, sa rokom otplate kredita od 12 godina i procijenjenom kamatnom stopom do 6,5 posto.

"Mi smo nakon višemjesečnih usaglašavanja zaključili da je ovo jedini način kako možemo pomoći bolnici. Njihov akumulirani deficit je porastao na 14 miliona KM, a dobavljači ih pritišću sa svih strana tražeći svoja zakonom ostvarena prava. Tako da bi se bolnica trebala zadužiti, a garancija kredita bi trebao biti Zavod zdravstvenog osiguranja kroz svoje redovne mjesečne tranše koje bi bile uvećane za 123.000 KM koliko bi iznosila jedna mjesečna rata na ovaj iznos kredita", rekao je premijer USK Husein Rošić.

On je istakao da se kroz program sanacije dugova kantonalne bolnice tražilo i da menadžment bolnice predvidi određene radnje kako se u narednih nekoliko godina ne bi opet stvorio sličan dug. Mišljenja je i da će Skupština USK dati zeleno svjetlo zaduženju.

Kantonalna bolnica u Bihaću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalna bolnica u Bihaću (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Vjerujem da niko neće biti protiv toga i mislim da se ovo trebalo davno uraditi", dodao je.

Na prijedlog ministra zdravstva i socijalne politike Hazima Kapića danas je razmatrana i Odluka o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. Ovom Odlukom utvrđuje se lista lijekova, odnosno pozitivna lista, obaveznog zdravstvenog osiguranja USK, obim prava osiguranih lica na lijekove koji se finansiraju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, način utvrđivanja pozitivne liste lijekova, način i postupak propisivanja i izdavanja, praćenje potrošnje i kontrola propisivanja i izdavanja lijekova sa ove liste lijekova.

Pozitivnu listu lijekova čine A Lista lijekova - lijekovi obuhvaćeni A listom lijekova iz Odluke FBiH i učešćem Zavoda u cijeni lijeka od 100 posto, te B Lista lijekova - lijekovi koji su obuhvaćeni B listom lijekova iz Federalne odluke, sa udešćem Zavoda u cijeni lijeka.

Kako je istaknuto, lista je usklađena prvi put nakon četiri godine te da je proširena sa 399 na 829 lijekova.