Razgovori
0

Vlada TK-a i sindikati o rebalansu kantonalnog budžeta

FENA
Na poziv Enesa Mujića, premijera Tuzlanskog kantona danas su nastavljeni razgovori kantonalne Vlade sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika, odnosno policije, obrazovanja, uprave i pravosuđa, u cilju postizanja dogovora o ispunjavanju obaveza koje su proizašle iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U uvodnom dijelu sastanka premijer Enes Mujić i ministar finansija Sead Bećirović su istakli da je za dobijanje 17,6 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda uslov usvajanje Rebalansa budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu, a koji će kantonalna Skupština razmatrati u nedjelju 2. augusta.

Rebalansom je predviđeno ukupno smanjenje Budžeta od 40 miliona KM, od čega će 17,6 miliona biti pokriveno sredstvima MMF-a dok ostale uštede moraju biti napravljene smanjenjem većine budžetskih pozicija.

Kako je istaknuto, ukupno smanjenje na poziciji koja se odnosi na primanja budžetskih korisnika planirano je sa 12,5 miliona KM, od čega bi 8,5 miliona trebalo biti umanjenje na poziciji plaća, a na ostalim naknadama i uz topli obrok od 6 KM od 1. jula uštede bi bile još 4 miliona KM.

Premijer Mujić je naglasio da je opredijeljenje Vlade da sa Sindikatima dogovori na koji način ostvariti ove uštede, odnosno koje su to kategorije budžetskih korisnika čije plate trebaju biti zaštićene i koji minimalno trebaju podnijeti teret ovih ušteda.

Predstavnici Sindikata su ponovili svoj stav da ne prihvataju nikakvo smanjenje plaća te Vladi dali prijedlog da visina toplog obroka od 1. jula bude 5 KM i da isplata regresa od 50 posto prosječne plaće u Federaciji bude odgođena do septembra. Sindikati traže da plaće ostanu na istom nivou u naredna tri mjeseca, a da se u tom periodu urade dodatne analize.

Vlada Tuzlanskog kantona će sutra razmotriti prijedloge sindikata.