BiH
0

Vlada RS-a utvrdila strategiju borbe protiv korupcije

FENA
Vlada RS-a utvrdila je danas Strategiju suzbijanja korupcije kojom je predviđeno formiranje savjeta za borbu protiv korupcije, saopćio je na pres-konferenciji premijer RS-a Milorad Dodik.

On je kazao da ovaj dokument prate akcioni planovi za suzbijanje korupcije u svakom pojedinačnom ministarstvu.

„Efikasnije provođenje zakonskih propisa, što podrazumijeva i domen agencijskih istraga i presuđivanja, zatim preventivno djelovanje u borbi protiv korupcije i organizovanog krminala i povratak povjerenja građana u institucije glavni su ciljevi navedeni u ovom dokumentu“, rekao je Dodik.

Kroz sve ove mjere, dodao je, jačat će se zakonske sankcije za pojavu korupcije.

Naveo je da su u dokumentu precizno identifikovana, kako je kazao, sva mjesta gdje je moguće da se odvija korupcija.

„Nismo se usmjerili samo na korupciju na nižem nivou već veoma aktivnu borbu mislimo provoditi i na najvišim nivoima odlučivanja po bilo kakvim poslovima te tako stvarati javnu svijest o potrebi borbe protiv korupcije“, rekao je entitetski premijer.

Dodao je da Vlada već dva mjeseca radi na tom dokumentu, koji treba da bude njen integrativni pristup vezano za tu društvenu pojavu, a, kako je naveo, svjesni su toga da u određenim segmentima društva postoji korupcija.

Dodik je dodao i da su svjesni da postoji smanjena mogućnost borbe protiv korupcije zbog same organizacije BiH.

„Javnost zna da su nam porozne granice, da su različiti nivoi kontrole nedovoljni i neefikasni te da to dovodi do potrebe angažovanja i policije RS-a, koja je u ovoj godini ostvarila značajne rezultate“, rekao je Dodik.

Uvjeren je da kroz sinhronizovano ostvarivanje svih navedenih ciljeva moguće je doći do podizanja određenog nivoa svijesti u borbi protiv korupcije u RS-u.

Ovo je prvi takav dokument u RS-u, a predviđeni savjet za borbu protiv korupcije imat će 11 članova, a bit će birani kroz javni konkurs i imat će zadatak da prate provođenje ove strategije, ukazuju na određene mjere, predlažu njeno inoviranje i moći će da putem javnih debata predlože rješavanje ovog problema u određenim sektorima.

„Znamo da je ovo teška borba i nema nijedne države koja je imuna od ove drušvene pojave. Borba protiv korupcije ni u jednoj zemlji nije potpuno uspješna, a neki standard je društveno podnošljiv nivo“, rekao je entitetski premijer.

Ustvrdio je i da ne misli da je korupcija u RS-u ekstremna, ali zbog socijalnog stanja „svaki nivo korupcije izgleda dovoljno drastičan i dramatičan“.

Zaključio je da će RS nastaviti s jačanjem povjerenja u zakone, a nezaobilazan faktor je pravosuđe u kojem Vlada nema nadležnost, a postoje i sudske instance na nivou BiH.

„Stoga će ovo biti veoma težak posao koji će trebati obaviti u koordinaciji s drugim sektorima“, naveo je Dodik i dodao da je Vlada, bez obzira na osporavanja kojih će biti odlučna da se suprotstavi korupciji.