BiH
0

Vlada RS-a predlaže da postojeći amblem bude "novi" grb

FENA
Vlada Republike Srpske predložila je Narodnoj skupštini da pored pet datih prijedloga razmotri i mogućnost da novi grb RS-a bude postojeći amblem RS-a.

Vlada je mišljenja da je amblem ušao u opću upotrebu zamjenjujući grb RS-a, te stoga predlaže i da se razmotri njegovo usvajanje kao grba, prenijela je stav Vlade šefica Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

Ona je nakon nastavka sjednice Vlade RS-a na pres-konferenciji kazala i da je amblem pozitivno prihvaćen u najširoj javnosti RS-a, a Zakon o amblemu i dopune Zakona o pečatima potvrdio je Ustavni sud RS-a kao akte koji ne ugrožavaju vitalne nacionalne interese nijednog konstitutivnog naroda u RS-u.

"Zamjena grba amblemom je vremenski i finansijski zahtjevna operacija koja je u RS-u na svim nivoima provedena proteklih mjeseci, a izbor novog grba zahtijevao bi ponovnu zamjenu na svim nivoima", stav je entitetske vlade.

Podsjećamo, Komisija za simbole RS-a uputila je Narodnoj skupštini RS-a za sjednicu koja će biti održana 30. i 31.januara pet ravnopravnih prijedloga mogućeg rješenja novog grba RS-a.

Autori ovih rješenja dali su prijedloge koji bi trebalo da zadovolje interese sva tri konstitutivna naroda i poslanici bi trebalo da izaberu najbolje rješenje.