BiH
0

Vlada RS-a od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila zatvaranje OHR-a

SRNA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Vlada Republike Srpske uputila je danas Vijeće sigurnosti UN izvještaj u kojem navodi da "stalne zloupotrebe visokog predstavnika u BiH ukazuju na potrebu zatvaranja OHR-a", uz ocjenu da "podrška za to raste među članovima Vijeća za implementaciju mira, zvaničnicima EU i među međunarodnim ekspertima".
"Prema nezavisnim izveštajima, BiH je tokom proteklih godina uživala u stabilnoj i mirnoj bezbjednosnoj situaciji i organizovala dugi niz slobodnih i poštenih izbora. Vlada je uvjerena da će, kada nezakonito miješanje OHR-a bude okončano, izabrani lideri BiH intenzivirati dijalog, ubrzati politički napredak i poboljšati život građana BiH", navodi se u trećem izvještaju Vlade o situaciji u BiH koji je danas upućen Vijeću sigurnosti uoči debate o BiH 24. maja.

U izvještaju stoji da je i nakon novembra prošle godine, kada je proslijeđen raniji izvještaj Vlade RS, visoki predstavnik u BiH "nastavio sa izdavanjem izvršnih naredbi koje znatno prevazilaze njegov pravni mandat prema aneksu 10 Dejtonskog sporazuma i koje krše ljudska i demokratska prava garantovana Ustavom BiH".

"Vlada je odgovorno reagovala na takve poteze u skladu sa njenim pravima i obavezama. To uključuje i najavu da će Vlada raspisati referendum u cilju dobijanja mišljenja njenih građana o takvoj dugogodišnjoj praksi visokog predstavnika", navodi se u tekstu.

Vlada ukazuje da je plan PIC-a "pet plus dva" za podršku zatvaranju OHR "beznadežno zakočen" jer bošnjačke stranke nemaju interesa da se OHR zatvori i zbog toga neće da pregovaraju kako bi se ispunili preostali uslovi.

"Ne bi trebalo dozvoliti da davno dospjelo zatvaranje OHR postane talac takve taktike", navodi se u izvještaju.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN, Vlada RS naglašava da ostaje privržena evroatlantskim integracijama, ali se protivi nastojanju da se vizna liberalizacija odloži iz političkih razloga, iako su vlasti BiH ispunile sve tehničke uslove.



U oblasti ustavne reforme Vlada navodi da podržava izmjene izbornih odredaba Ustava BiH kako bi se obezbijedila njegova usklađenost sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

"Nažalost, vodeće bošnjačke stranke, podržane od strane pojedinaca iz međunarodne zajednice, spriječile su usvajanje neophodnih ograničenih amandmana zahtijevajući sveobuhvatne i izuzetno sporne ozbiljne promjene Dejtonskog sporazuma", stoji u izvještaju.

Vlada RS poručuje da svaka reforma Ustava BiH mora proizaći iz konsenzusa unutar BiH umjesto da bude nametnuta spolja, da treba očuvati osnovne mehanizme zaštite Dejtonskog sporazuma i da ta reforma ne treba biti vezana za zatvaranje OHR-a.