BiH
0

Vlada RS-a netransparetnošću ugrozila tržište kapitala

FENA
Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske se neodgovorno ponašala u slučaju sklapanja posla u Rudniku i Termoelektrani Gacko, čime su obespravljeni svi građani koji su investirali u privatizaciono-investicione fondove i mali akcionari u tom preduzeću, a tržište kapitala zabilježilo ogromne gubitke, zaključak je većine učesnika okruglog stola koji su u Banjoj Luci organizirali Transparency International Bosna i Hercegovina uz podršku Banjalučke berze i International Finance Corporation (IFC-Grupa Svjetske banke).

Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH i član međunarodnog Odbora direktora TI Boris Divjak kazao je da Vlada RS-a ponašajući se na spomenuti način krši Ustav RS-a, te sve principe dobrog upravljanja koji su poznati u svijetu i prihvaćeni i ratificirani kod nas.

"Vlada se ponaša kao vlasnik, a ne upravitelj kapitala koji je državno vlasništvo. Znači privatizirao se kapital, i to ne od Vlade, već nekoliko individua", kazao je Divjak nakon okruglog stola na temu «Korporativno upravljanje u javnim preduzećima kao preduvjet razvoja tržišta kapitala».

Divjak je naveo i da ne preostaje ništa drugo, nego ovakvim javnim tribinama stavljati do znanja da se u RS-u ne poštoje privatno vlasništvo, kapital i tržište kapitala, te da ta kršenja dolaze od Vlade RS-a.

Posljedice svega toga su, kako je naveo, izgubljene milijarde KM na tržištu kapitala, a brojni investitori se javljaju sa stavom da će morati otići s tržišta RS-a, jer u ovakvim netrasparentnim uvjetima nisu spremni da ulažu na ovim prostorima.

S druge strane, savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja RS-a Milorad Živković ne smatra odgovornim Vladu za pad akcijama i loše rezultate u posljednje vrijeme na Banjalučkoj berzi, jer, kako je naveo, ne samo na tržištu kapitala već svim drugim postoji rast i pad akcija zavisno od okolnosti.

Istaknuo je da će se napraviti analiza šta je bio uzrok tog pada, ali i naveo je da treba pogledati na veliki rast akcija od početka 2006.godine koji je, kako je dodao, veći od pada na Banjalučkoj berzi koji je počeo od aprila.

On je kazao da bez ulaska u zajedničke aranžmane sa strateškim investitorima nema perspektive za postojeće resurse, te da su svi dosadašnji pomaci na berzi bili rezultat pregovora Vlade RS-a s velikim strateškim partnerom.

Živković je obećao i da će se potruditi da se Banjalučkoj berzi dostavljaju sve relevatne informacije o poslovanju, na čemu insistiraju investitori.

Učesnici okruglog stola smatraju da još postoji način da se Vlada RS-a "popravi" i saopći sve elemente ugovora koji je potpisala sa češkom kompanijom "Čez" u slučaju RiTE Gacko, a koji se vode kao poslovna tajna ili tajna nekolicine osoba u vlasti.

Ukoliko bi Vlada objavila te podatke, rečeno je, to bi bilo jako važno i postojao bi izlaz, a ukoliko ne to bi bio pokazatelj da je RS "gori dio BiH".

Bivša ministrica finansija RS-a Svetlana Cenić istakla je da smo imali "spektakularno hapšenje pet žena Direkcije za privatizaciju, koje su sada u katastrofalnim uvjetima pritvora, a u isto vrijeme se dešava ovakav skandal i na Banjalučkoj berzi i s Elektroprivredom RS-a".

Upitala je da li to znači da je trebalo pažnju javnosti odvući na licitacije, a da niko ne priča šta se dešava s termoelektranama u Ugljeviku i Gacku, te zašto nema transparetnosti tih procesa.

Cenić je ukazala da je neophodna vladavina prava i prije privatizacije, te upitala ko će nadoknaditi štetu akcionarima i da li će oni ikada biti obeštećeni, te da ih je trebalo upoznati o svemu i konsultirati o cijelom procesu.

"Ima puno zainteresiranih firmi u svijetu za energetske izvore, a 'Čez' se i 2005.godine obraćao nama s nekim čudnim zahtjevom da se potpiše sporazum o nekim ulaganjima, bez ikakvog temelja i analize", kazala je Cenić i dodala da u takve "dilove" niko nema pravo da ulazi bez analize i javne rasprave.

Predsjednik Saveza poslodavaca RS-a Damir Miljević smatra da ulazak iz transparetnog u netransparetni oblik poslovanja može samo da znači da nešto iza toga stoji.

"A šta iza toga stoji možda najbolje govori činjenica da je Banjalučka berza u međuvremenu izgubila, a akcije 'Čeza' su porasle", kazao je Miljević.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić potvrdio je da su svi događaji vezani za RiTE Gacko i ugovor sa "Čezom" utjecali na kretanja na Berzi, jer očekivanja investitora u pogledu tržišta kapitala u RS-u nisu se poklopila s onim što se trenutno dešava.

Božić smatra da se s ovim problemom moramo suočiti, te da sve odgovorne institucije treba da povlače poteze kako bi se ova situacija prevazišla, a to podrazumijeva da se sve informacije moraju saopćiti potencijalnim investitorima.

Istaknuo je i da je bilo bolje da se Holding "Elektroprivrede" dokapitalizirao, te da tako finansirali novi projekti, jer je to način i na koji radi i češki "Čez".

Banjalučka berza je nakon godina bilježenog rasta samo u posljednja dva mjeseca, kako je naveo Božić, zabilježila gubitak koji iznosi oko dvije milijarde KM, uglavnom, na akcijama Elektroprivrede RS-a zbog toga što investitori više nisu sigurni na koji način RS želi da vodi investicije.

Poručeno je i da su razvoj korporativnog upravljanja i potpuna transparentnost u smislu dostupnosti svih relevantnih informacija o radu preduzeća ključni preduvjeti za privlačenje većeg broja domaćih i stranih investitora, poboljšanje korporativne i šire društvene odgovornosti i cjelokupne investiciono-razvojne klime u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.