BiH
607

Vlada prihvatila zahtjeve rudara, najavljeno poskupljenje struje za 10 posto

Piše: E. F.
Premijer FBiH Fadil Novalić (Foto:Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon dvoipostanog sastanka predstavnika osam sindikata rudnika uglja u FBiH sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem te generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom, predstavnici vlasti su prihvatili zahtjeve koje su pred njih postavili rudari te za rudnike mrkog uglja odobrili dodatna izdvajanja sa računa električne energije.

Ta sredstva na godišnjem nivou će iznosti oko 70 miliona KM te će se sa svakog računa električne energije u tu svrhu izdvajati 0,1 fening po kilovatu. Samim tim mogla bi poskupjeti struja za potrošače i to u iznosu od oko 10 posto.

Kazao je ovo nakon današnjeg sastanka i sam Grabovica.

"Struja će vjerovatno poskupiti. Jedan dio izdvojenih sredstava će ići iza revitalizaciju rudnika, dio sredstava predviđen je i za pomoć socijalno ugroženim kategorijama dok će se jedan dio izdvajati i za jačanje kreditne sposobnosti rudnika", kazao je Grabovica.

Ovaj sporazum da bi postao operativna mora biti usvojen na Vladi FBiH ali i Parlamentu Federacije.

Podsjećamo, današnji sastanak uslijedio je nakon što su iz sindikata zaprijetili protestima koji su za sutra bili zakazani u Sarajevu. No, nakon usaglašavanja sporazuma prema kojem će se navedena sredstva početi izdvajati već od 01. 11. 2015 godine, kao što su rudari i zahtijevali, protesti su otkazani.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH kazao je da je sporazum potpisan i da se on mora poštovati. U suprotnom mogao bi uslijediti generalni štrajk.

"Deset posto sredstava će se izdvajati za subvencioniranje struje socijalno ugroženim kategorijama FBiH u iznosu od 10 posto, 15 posto iznosa će se usmjeriti ka Fondu PIO, a oko 50 miliona za razvoj i modernizaciju rudnika", kazao je Husić,

Sindikat prvenstveno traži plan i program treće faze dokapitalizacije rudnika uglja te sredstva za sanaciju stanja u rudnicima "Kreka", "Zenica", "Šikulje" i jame Raspotočje u Zenici ali pristaju i na reviziju određenih invalidnina dodijeljenih rudarima.