Zaključak sastanka
54

Vlada KS neće praviti kompromis o uvođenju ratnog perioda u knjige historije

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon šestosatnog sastanka premijera i predstavnika Vlade KS sa s Vijećem roditelja, predstavnicima sindikata, aktivom razredne i predmetne nastave i predstavnicima međunarodne zajednice, zaključeno je da Vlada KS neće praviti kompromis oko uvođenja perioda od '92 do '95 godine u knjige historije.

"OSCE je nakon članka koji je Klix.ba objavio imao konsultacije s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem i gard je spušten. Na sastanku smo zastupnik u Skupštini KS Eldar Čomor i ja apelovali na premijera Elmedina Konakovića i ministarstvo da se intenziviraju procesi učenja historije od '92 do '95 i obrazovanja o genocidu, te da ne pristaju na pritisak bilo od domaćih ili međunarodnih struktura", kazao nam je predsjednik Upravnog odbora Udruženja nastavnika historije KS Asmir Hasičić.

Ističe da naredne faza podrazumijeva nadopunu udžbenika na kantonalnom nivou jer u aktuelnom udžbeniku ima jako malo informacija o posljednjem ratu u BiH.

"Omogućit će nam se dodatni prostor i proširit će se program da se učenici mogu više upoznati s tim sadržajem. Međutim, moramo to odraditi krečući se po ljusci jajeta jer je to osjetljiv proces i treba biti oprezan. Treba posmatrati s više perspektiva da se postigne određeni efekat. Roditelji su sami tražili da se u programima i planovima učenicima osmih i devetih razreda jednom godišnje obezbijedi da odu u Potočare. Morat ćemo u nekim stvarima učenike rasteretiti da bi ovo mogli uvesti, ali bolje je da to radimo mi nego da ih prepustimo društvenim mrežama", navodi Hasičić.

Usvajanje zakona predviđeno je za sjednice 26. aprila ili 8. maja.