BiH
0

Vlada KS izdvojila oko 2,4 miliona KM za regulaciju riječnih tokova

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sporazum o realizaciji dvaju programa Ministarstva privrede Kantona Sarajevo o utrošku sredstava za regulaciju riječnih korita i zaštitu od poplava u kantonu u 2012. godini u vrijednosti o 1.246.000 KM potpisan je danas u Sarajevu.

Sporazum su potpisali kantonalni ministar privrede Rusmir Sendić s predstavnicima Grada Sarajeva i načelnicima općina Stari Grad, Ilidža, Hadžići, Trnovo, Vogošća, Ilijaš i Novi Grad.

Također, ministar Sendić i načelnici općina Ilidža, Trnovo, Vogošća i Ilijaš potpisali su i Sporazum o realizaciji Programa utroška finansijskih sredstava radi zaštite od poplava u inundacionim područjima uređenjem riječnih korita, u vrijednosti od 1.225.000 KM.

Prvi program realizirat će se sredstvima resornog ministarstva uz sufinansiranje Grada Sarajeva i sedam općina, dok će za implementiranje drugog programa i predviđenih 10 projekata dio sredstava izdvojiti i četiri općine na čijem području će se programi realizirati.

Ministar Sendić kazao je danas da je ukupna vrijednost dvaju potpisanih sporazuma 2.471.000 KM, naglašavajući posebno važnost drugog sporazuma budući da će njime biti zaštićeno kvalitetno i plodno poljoprivredno zemljište.

Dodao je da se ovim putem na direktan način, uz planirane novčane poticaje za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 4.200.000 KM, izdvajaju značajna sredstva za razvoj ove privredne grane.

Premijer KS-a Fikret Musić, koji je prisustvovao današnjem potpisivanju sporazuma naglasio je da je opredjeljenje Vlade KS-a da u budućnosti povećava iznos namjenskih sredstava, kao i sredstava namijenjenih za poljoprivredne podsticaje.

V.d. načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Aner Šuman naglasio je u izjavi za novinare da će sredstva od 200.000 KM koja proizilaze iz ovog sporazuma biti utrošena za četvrtu fazu Lepenice, dok je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić pojasnio da će 200.000 KM biti utrošeno za regulaciju toka rijeke Zujevine.

Još neki od projekata su uređenje korita rijeke Bosne u vrijednosti od 450.000, a predviđeno je 70.000 KM za uređenje rijeke Mošćanice.

Vlada Kantona Sarajevo je za uređenje riječnih korita i zaštitu od poplava rizičnih dijelova svih općina na području KS-a od 2006. godine izdvojila 5,5 miliona KM.