BiH
0

Vlada Japana osigurala grant za opremanje biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH

FENA
Vlada Japana osigurala je grant od 43.838 eura namijenjen za opremanje Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini.

Pomoć Biblioteci realizirana je putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a ugovor u vezi sa spomenutom donacijom potpisan je danas u Sarajevu.

Tim povodom Biblioteku za slijepa i slabovidna lica posjetio je zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, gdje je s njenim direktorom Sakibom Plehom razgovarao o planovima za unapređenje rada ove ustanove.

Šepić je u izjavi datoj nakon obilaska prostorija Biblioteke istaknuo da će Ministarstvo civilnih poslova BiH i nadalje pružati potporu radu ove ustanove te izrazio očekivanje da će do kraja godine konačno biti riješen njen status.

Podsjetio je da se radi o jednoj od sedam bh. institucija za kulturu za čiji je status neophodno iznaći sistemsko rješenje.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakib Pleh kazao je da će novac koji je osigurala vlada Japana biti usmjeren za modernizaciju opreme koja je neophodna za rad Biblioteke, uključujući štampače za Brajevo pismo, specijalne printere za rad na bazi podataka i druge uređaje.

Pleh je iskazao zahvalnost vladi Japana i Ministarstvu civilnih poslova BiH za potporu u radu, podsjećajući da Biblioteka ima 1.100 korisnika iz Bosne i Hercegovine.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH raspolaže knjižnim fondom od 11.000 bibliotečkih jedinica.