BiH
23

Vlada Federacije BiH razriješila članove nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede HZHB

Klix.ba
Vlada Federacije BiH danas je dala saglasnost za razrješenje dužnosti članova nadzornih odbora mostarskog Aluminija i Elektroprivrede HZHB zbog gubitka povjerenja dioničara. Saglasnost za razrješenje dali su ministri iz SDA i HDZ-a BiH, dok su ministri iz Demokratske fronte bili suzdržani.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici usvojila informacije o stanju u nekoliko kompanija koje su u potpunom ili djelimičnom državnom vlasništvu, te je donijela odluku o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje Mladena Alpeze, Mehmeda Jahića i Mirsada Mujića dužnosti članova Nadzornog odbora mostarskog Aluminja zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje na ove pozicije, na period do tri mjeseca, Dalibora Miloša, Rafe Rafaela Gagre i Ivice Raspudića.

Federalna Vlada također je razriješila Marinka Ivankovića, Midhata Arpadžića, Ervina Vrdoljaka i Matu Križanca dužnosti članova Nadzornog odbora Elektroprivrede HZHB zbog gubitka povjerenja dioničara, te donijela odluku za privremeno imenovanje na tri mjeseca Ive Vincetića, Karmele Miletić, Ivanke Galić, Midhata Arpadžića, Ivice Krivića i Ilije Đole na ove pozicije.

Iz Vlade Federacije BiH saopćeno je da su sve odluke o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje i privremeno imenovanje članova nadzornih odbora Aluminija i EP HZHB donesene većinom glasova članova Federalne vlade, a da su suzdržani bili ministri iz Demokratske fronte. Konačne odluke donijet će skupštine Aluminija i EP HZHB.

U slučaju Pretisa d.d. Vogošća Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da nastavi aktivnosti provođenja konkursne procedure za izbor članova nadzornog odbora u ime državnog kapitala po konkursu raspisanom 30. marta 2015. godine, radi dostavljanja prijedloga Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Povodom stanja u Hidrogradnji, Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da joj, do sljedeće sjednice, dostavi prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za razrješenje članova nadzornog odbora ovog privrednog društva imenovanog u ime državnog kapitala, prije isteka mandata, a zbog gubitka povjerenja dioničara.

U istom roku ovo ministarstvo je dužno Vladi dostaviti i prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti na privremeno imenovanje, na period do najviše 90 dana, članova nadzornog odbora Hidrogradnje, te da pokrene aktivnosti vezane za raspisivanje javnog oglasa za popunu upražnjenih pozicija za mandatni period. Federalno ministarstvo dužno je da sazove Skupštinu privrednog društva Hidrogradnja radi realizacije današnjih zaključaka.

Vlada je danas zadužila Nadzorni odbor, generalnog direktora i Upravu JP Elektroprivreda BiH da pokrenu proceduru i u skladu sa zakonom izvrše razrješenje i uprave i nadzornog odbora u Zavisnom društvu Rudnici Kreka Tuzla, te izvrše imenovanje vršitelja dužnosti na ta mjesta, a koji će u roku od 90 dana sačiniti sanacijski plan Zavisnog društva Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla i dostaviti ga na usvajanje.

Elektroprivreda BiH će raspisati javni oglas za popunu uprave i nadzornog odbora u Zavisnom društvu Rudnici Kreka na mandatni period.

Nakon što je razmotrila stanje u JP Željeznice Federacije BiH, Vlada je zadužila Fedralno ministarstvo saobraćaja i komunikacija da pokrene proceduru za razrješenje članova nadzornog odbora, imenovanje članova nadzornog odbora na period do tri mjeseca, te da poduzme aktivnosti na pokretanju konkursne procedure za izbor i imenovanje članova nadzornog odbora u ovom javnom preduzeću.