Sve je do premijera
118

Vlada FBiH već deset mjeseci ne dopušta stranim savjetnicima da analiziraju BH Telecom i HT Mostar

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obavezala se u Pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će do kraja oktobra 2016. godine u konsultacijama s Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om, završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za preduzeća BH Telecom i HT Mostar. Već deset mjeseci vlasti kasne u sprovođenju preuzete obaveze koja je jedan od uvjeta za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prije nekoliko dana jasno je poručio da usvajanje seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate nije jedini uslov za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a.

Jedan od uslova jeste i puštanje stranih konsultanata u BH Telecom i HT Mostar kako bi procijenili finansijsko i organizaciono stanja telekoma i pomogli pri pronalaženju dijelova u kojima postoje problemi pri funkcioniranju.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić još 7. aprila ove godine najavio je da će na sjednici 13. aprila Vlada FBiH dati saglasnost da premijer potpiše mandatno pismo vezano za BH Telecom te da uputi zahtjev EBRD-u da Vladi uputi i mandatno pismo vezano za HT Eronet.

Ipak, do toga nije došlo. Vlada Federacije BiH do danas nije razmatrala preuzetu obavezu iz Pisma namjere MMF-u, čime se evidentno pokušava odgoditi temeljna finansijska i operativna procjena telekom operatera.

U političkim krugovima spekulisalo se kako ministri iz reda HDZ-a BiH blokiraju ulazak stranih savjetnika u HT Mostar, ali Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija, na čijem čelu se nalazi HDZ-ov ministar Denis Lasić, negira takve tvrdnje.

"Nemamo nikakvih saznanja da se ulasku savjetnika protive ministri iz reda HDZ-a, niti da je blokiran ovaj proces. Za sve detalje o ugovoru za poslove dubinskog snimanja stanja u javnim preduzećima JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar i BH Telecom d.d. Sarajevo molimo vas da se obratite direktno Kabinetu premijera i Vladi Federacije BiH koja vodi ovaj proces", rekli su nam iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija.

Na ovaj način, krivica u zastoju sprovođenja preuzetih obaveza prebačena je na predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića koji je u aprilu izjavio da će na osnovu analize biti urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje BH Telecoma i HT Mostara i njihova profitabilnost te povećala vrijednost.


"Ovo nije nikakav uvod u privatizaciju. Radi se o dvije veoma profitabilne kompanije i Vlada Federacije je zadovoljna stanjem u oba telekoma", rekao je Novalić.

Ipak, postavlja se opravdano pitanje šta će biti ukoliko strani konsultanti preporuče prodaju telekom operatera.

Iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija kazali su nam da oni smatraju kako nema ništa sporno u vezi s ulaskom stranih savjetnika, ali da ovaj proces vodi Vlada Federacije BiH.

"Dinamika procesa zavisi od potpisivanja sporazuma Vlade Federacije BiH s ekspertnim timom savjetnika koji treba da izvrše analizu i plan provedbe pomenute analize", rekli su nam iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda nisu željeli komentarisati nastavak kreditnog aranžmana BiH s MMF-om, kao ni evidentne zastoje koji se odnose na analizu telekom operatera.

Inače, Agencija za privatizaciju FBiH ove godine je u Godišnjem planu navela da je, rukovodeći se Reformskom agendom, Planom privatizacije za 2017. godinu predviđena priprema i eventualna prodaja dijela kapitala u telekom operaterima, odnosno priprema BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar za privatizaciju.

"S obzirom na to da se do konca 2017. godine ne očekuje sama privatizacija, nego samo priprema za privatizaciju BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar, ova preduzeća su planirana u posebnom poglavlju. Da bi se prodaja državnog kapitala uspješno okončala, u preduzećima obuhvaćenim Planom za 2017. godinu, potrebno je prethodno, prije same privatizacije, riješiti određena pitanja i probleme", piše u Planu za ovu godinu.

Dalje se navodi da će se za BH Telecom d.d. Sarajevo i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar definisati aktivnosti na pripremi ovih preduzeća i mogući načini privatizacije i procenti državnog kapitala koji će biti ponuđeni na prodaju.