BiH
0

Vlada FBiH usvojila Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine

Klix.ba
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada FBiH jednoglasno je utvrdila Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, kojim se uređuju uslovi i postupak oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH, upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom i osnivanje organa nadležnih za upravljanje oduzetom imovinom.

Ovim Prijedlogom zakona se uređuju uslovi i postupak oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH, upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom i osnivanje organa nadležnih za upravljanje oduzetom imovinom.

Cilj je da se urede pravila postupka unutar kojeg će se moći efikasno otkriti, osigurati i, po potrebi, privremeno ili trajno oduzeti imovinska korist proistekla iz zakonom zabranjenih i kažnjivih radnji koje imaju obilježja krivičnog djela ili prekršaja, propisanih važećim zakonodavstvom u FBiH. Poseban cilj novog zakona je uspostavljanje efikasnog mehanizma za upravljanje imovinom koja je na osnovu ovog i drugih zakona u Federaciji BiH privremeno ili trajno oduzeta.

Na ovaj način se otklanjaju brojne prepreke sa kojima se u svom radu susreću pravosudne i institucije za provođenje zakona kada je riječ o efikasnom provođenju odredbi Krivičnog zakona FBiH, Zakona o prekršajima i drugih propisa koji jasno propisuju da niko ne može zadržati protivpravno stečenu imovinsku korist. To se može vidjeti iz niza odredbi važećih propisa u FBiH koje onemogućavaju efikasnu primjenu instituta oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom ili prekršajem.

Uočeni nedostaci se najprije tiču činjenice da važeće zakonodavstvo ne omogućava vođenje postupka za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u situacijama i okolnostima koje su povezane sa takozvanim "negativnim procesnim pretpostavkama" (smrt ili bjekstvo optuženih i drugo), iako trenutno važeće zakonodavstvo predviđa da niko ne može zadržati protivpravno stečenu imovinu.

Predloženi zakon je kreiran kao lex specialis kojim se namjeravaju otkloniti sve normativne prepreke za primjenu instituta oduzimanja nezakonito stečene imovine koje trenutno egzistiraju u praksi, odnosno, stvoriti svi neophodni uslovi potrebni za efikasno utvrđivanje, privremeno oduzimanje, te oduzimanje i upravljanje takvom imovinom. Provođenje ovog zakona osigurano je kroz postojanje pravosudnih organa tužilaštava i sudova, agencija za provođenje zakona, a njime se predviđa i osnivanje federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom kako bi se omogućila njegova potpuna primjena u praksi.