BiH
0

Vlada FBiH usvojila informaciju o sredstvima Komisije za izbjeglice i raseljene

FENA
Vlada Federacije BiH usvojila je danas u Sarajevu informaciju o raspoređenim sredstvima Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH za 2008. godinu.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić izjavio je na konferenciji za novinare da su nakon sjednica državne komisije sredstva raspoređena u pet grupa za obnovu individualnih stambenih objekata.

Mušić je naveo da su sredstva raspoređena u 57 općina u BiH u iznosu od 21,8 miliona KM za obnovu individualnih stambenih objekata, odnosno porodičnih kuća.

Četiri miliona KM su raspoređena za rješavanje projekta za one koji su smješteni u kolektivnim alternativnim centrrima i tu se planira izgraditi oko 130 stambenih jedinica.

Osam miliona KM, naveo je ministar, raspoređeno je na 20 općina u BiH za obnovu stambenih zgrada u urbanim sredinama.

U ukupnom zbiru za ove tri pozicije određeno je 33,8 miliona KM i procjene su da će se nakon zakonskih procedura obnoviti oko 1.000-1.100 stambenih jedinica na prostoru BiH.

Za različite projekte obnove komunalne infrastrukture raspoređeno je pet miliona KM na prostoru 50 općina u BiH, a na Vladi se posebno diskutiralo o problemu elektrifikacije povratničkih sredina.

U ovoj fazi za tu namjenu raspoređeno je 3,23 miliona KM.

U ukupnom zbiru, kompletna Informacija odnosni se na nešto više od 42 miliona KM, kazao je Mušić.