BiH
8

Vlada FBiH: Tri odluke o kreditima za Sarajevsku zaobilaznicu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna vlada utvrdila je danas prijedloge tri odluke koje se odnose na alociranje međunarodnih kredita za izgradnju Sarajevske zaobilaznice na Federaciju BiH.

Kada je riječ je o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 38.592.100 eura, a obaveze po ovom zaduženju koje su JP Ceste FBiH već uplatile u Budžet FBiH (15.000.000 KM) bit će refundirane iz Budžeta tokom 2015., 2015. i 2017. godine.

Na FBiH se u cijelosti alocira i kredit Evropske investicijske banke od 40 miliona eura, kao i 18 miliona dolara po kreditu Fonda za međunarodni razvoj OPEC.

Vlada je prijedloge ovih odluka, o kojima će konačnu riječ dati Parlament FBiH, donijela jer je tokom implementacije projekta Sarajevske zaobilaznice, osnovano JP Autoceste FBiH, u čijoj je nadležnosti upravljanje, građenje, rekonstrukcija, održavanje i zaštita autocesta i brzih cesta, te imajući u vidu obveze Autocesta FBiH za servisiranje postojećih kredita za izgradnju autoputa na Koridoru 5C, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.