BiH
9

PDPFBiH: Odobreno zaduženje od 25 miliona eura za koridor 5C

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Federalnog parlamenta s 52 glasa "za" i 22 "suzdržana" na današnjoj sjednici podržao je Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu od 28. okotobra 2008. godine između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekt koridor 5C, koju treba još podržati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Na tome je poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zahvalio direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, ističući da zaduženje iznosi 25.000.000 eura.

"Ovo su sredstva koja je JP Autoceste FBiH uložilo za granični prijelaz Bijača. Naime, prošle godine za BiH bio je veliki problem da ostane bez graničnog prijelaza, te je dogovoreno da preuzeće Autoceste FBiH finansiraju projekt i da će to biti refinansirano od Evropske banke za obnovu i razvoj. Od tog perioda čekamo 12.000.000 KM, što su Autoceste prefinansirale i tako izašle ususret državi da ne ostane bez graničnog prijelaza", kazao je Karić.

Ostatak sredstava je namijenjen za dionicu Suhodol-Tarčin, odnosno za radove koji su trenutno u toku, a završetak gradnje, dodao je, očekuje se krajem ljeta.

S obzirom na to da se na ovoj dionici od pet kilometara nalazi četiri kilometra tunela i jedna petlja, Evropska banka za obnovu i razvoj od samog početka, podsjeća Karić, znala je da to neće biti dostatno, zbog čega su vršeni pregovori o zaduženju.