Dostavljeni zahtjevi
1

Vlada FBiH spremna razmatrati zahtjeve vojnih penzionera

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Ured premijera FBiH izražava žaljenje zbog činjenice da se organizatori današnjeg protesta vojnih penzionera, nasuprot svom zahtjevu, nisu željeli sastati s predstavnicima Vlade FBiH.

Predstavnici Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH su, kako se navodi u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, dostavili Vladi svoje zahtjeve u pisanoj formi, a oni se prvenstveno odnose na poništenje odluke o korekciji isplatnog koeficijenta za 1.172 korisnika od ukupno 22.652 korisnika penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima.

U saopćenju se naglašava i da je prosječna penzija za navedena 1.172 korisnika iznosila 1.094,36 KM, a da nakon korekcije iznosi 908,68 KM.

"Ilustracije radi, redovna penzija koju ostvaruje 379.515 korisnika u prosjeku iznosi 350,68 KM. Bez obzira na navedeno, Vlada FBiH ostaje opredijeljena i otvorena za konstruktivan dijalog sa svim korisnicima budžetskih sredstava i spremna je da zahtjeve ovog i ostalih boračkih udruženja razmatra. Smatramo da se zahtjev spomenutog udruženja treba prezentirati svim ostalim kategorijama boračke populacije te da je to jedini način dijaloga i efikasnog i pravednog rješavanja ovakvih zahtjeva", kaže se u saopćenju.