BiH
156

Vlada FBiH računa na pomoć Turske ako ostanemo bez novog aranžmana s MMF-om?

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pregovori s MMF-om oko novog aranžamana i ne idu baš u najboljem smjeru. Vlasti u BiH kažu da već razmišljaju i o drugim opcijama krpljenja budžetskih rupa, a jedna od opcija je i zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić jučer je u Mostaru izjavio da, ako ne bude dogovoren aranžaman s MMF-om, očekuje pomoć od jedne prijateljske zemlje.

"Zamolili smo jednu Vladu, jedne prijateljske zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su upakirali za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer tačno u visini kolika su sredstva MMF-a", kazao je Novalić.

Premijer Novalić jučer nije htio iznositi detalje o kojoj zemlji i kojim bankama se radi.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, prijateljska zemlja koju spominje premijer Novalić u ovoj izjavi je Turska.

Iz Kabineta premijera Vlade FBiH nisu mogli ni potvditi niti demantirati da se radi u Turskoj, a premijer je bio nedostupan za izjave.

Da se već ozbiljno ušlo u fazu traženja alternative MMF-u potvrdio je i član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović u nedavnom intervju za Klix.ba. Na pitanje da li postoji alternativa Izetbegović je tada rekao:

“Postoji, ali neću iznositi detalje dok dogovor ne bude postignut. Za sve postoji alternativa, pa i za aranžmane sa MMF-om”.

Predsjednik RS-a već je nekoliko puta najavljivao ruski kredit koji bi također trebao predstavljati alternativu ako ne dođe do dogovora s MMF-om.