BiH
0

Vlada FBiH produžila rok za izdavanje okolišnih dozvola

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrla Informaciju u vezi problematike izdavanja okolišnih dozvola u Federaciji BiH.

Na sjednici je zaključeno da je neophodno izvršiti prolongiranje roka za dobivanje okolišne dozvole za gospodarske subjekte u Federaciji BiH, koji je Zakonom o zaštiti okoliša predviđen za 1. siječnja 2008. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Analiza je pokazala kako je tokom 2006. i 2007. godine zaprimljen veliki broj zahtjeva gospodarskih subjekata iz Federacije BiH, točnije 79 posto u odnosu na 21 posto u prethodne tri godine.

Samo u ovoj, 2007. godini, zaprimljeno je 117 zahtjeva. Od ovoga broja 48 zahtjeva se odnosi na nova postrojenja, dok su 69 zahtjeva za postojeća postrojenja.

"Do sada je ovo Ministarstvo iz svoje nadležnosti izdalo više od 50 okolišnih dozvola. Obzirom kako su kantonalna ministarstva u Federaciji tokom 2006. godine izdala 101 okolišnu dozvolu, procjenjuje se da je do sada izdano više od 200 okolišnih dozvola", navodi se u saopćenju.

Ova analiza pokazala je kako je do sada zaprimljeno najviše zahtjeva iz energetske industrije točnije njih 30, zatim dolaze ekstraktivna industrija, pa hemijska i metalska.

Veliki broj gospodarskih subjekata uopće nije ni ušao u postupak za dobivanje okolišne dozvole, a neki od razloga su: niska svijest i nespremnost gospodarskih subjekata za provođenje zakonskog postupka dobivanja okolišne dozvole, složenost upravnog postupka izdavanja okolišne dozvole, mali kapaciteti Sektora za okolišne dozvole, itd.

Vlada je danas, u vezi ove problematike, donijela nekoliko zaključaka.

Vlada Federacije BiH usvaja Informaciju u vezi problematike izdavanja okolišnih dozvola u Federaciji BiH. Zadužuje se Federalno ministarstvo okoliša i turizma da nastavi intenzivne i permanentne aktivnosti u kampanji promicanja i edukacije svih zainteresiranih strana sa problematikom dobijanja okolišne dozvole u zakonskom postupku zaštite okoliša i unapređenja zaštite zdravlja ljudi.

Također, zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da usuglasi svoje zakone i programske dokumente u cilju sinhroziranog djelovanja sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma sa aspekta zakonom propisanih uvjeta za dobijanje okolišne dozvole svih gospodarskih subjekata do novo utvrđenog roka

Pokreće se inicijativa za skraćeni parlamentarni postupak donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti okoliša, član 72. za žurnu izmjenu roka za dobivanje okolišne dozvole za postojeća pogone i postrojenja sa 1. januara 2008. godine na 1. januar 2010. godinu, navodi se u saopćenju.