BiH
46

Vlada FBiH: Pretresom portala Klix.ba prekršeno jedno od temeljnih ustavnih prava

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici prihvatila Izvještaj Federalnog ministarstva pravde i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o pretresu i privremenom oduzimanju informatičkih predmeta i telekomunikacijske opreme u prostorijama InterSofta d.o.o., vlasnika i osnivača informativnog internet portala Klix.ba.

Nakon pretresa koji su po nalogu Tužilaštva i Općinskog suda u Sarajevu obavili pripadnici MUP-a KS i MUP-a RS u decembru prošle godine i rasprave na 146. sjednici Vlade FBiH, održanoj 30. decembra 2014. godine, Federalna vlada je zadužila ova dva ministarstva da kroz analizu zakonskih propisa i sporazuma kojima je uređeno pitanje saradnje pravosudnih i policijskih institucija na području Bosne i Hercegovine, ispitaju da li je intervencija policijskih službenika jednog entiteta na području drugog u skladu s važećim propisima.

U današnjim zaključcima je navedeno da Vlada Federacije BiH u odnosu na ovaj događaj posebno ukazuje na to da je u državi pravo na slobodu izražavanja, uključujući pravo na zaštitu izvora informacija novinara, osigurano na nivou ustavnih odredbi, važećih zakonskih propisa, kao i uspostavljenih standarda Evropskog suda za ljudska prava, kojih se moraju pridržavati sve nadležne institucije javne vlasti u obavljanju poslova iz vlastite nadležnosti.

Represivni postupci moraju imati zakonski osnov

"Pravo na slobodu izražavanja i, općenito, sloboda medijskog djelovanja predstavljaju jedan od stubova demokratskog poretka u državi Bosni i Hercegovini i kao takvi moraju biti tretirani u smislu osiguranja općezaštićenih vrijednosti čije ugrožavanje ne smije biti stvar olakog postupanja institucija javne vlasti.

Bilo kakvi represivni postupci prema medijima i novinarima u BiH moraju imati jasan zakonski osnov i utemeljenost u međunarodnim standardima, koji postoje u ovoj oblasti", zaključeno je na današnjoj sjednici.

Provođenje postupka za izdavanje i izvršenje Naredbe za pretres poslovnih

prostorija InterSofta, vlasnika i osnivača informativnog internet portala Klix.ba, bilo je očigledno nezakonito i suprotno ovim standardima zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, što je konstatovano i pravosnažnom sudskom odlukom, tj. rješenjem Općinskog suda u Sarajevu.

U segmentu ostvarivanja službene saradnje između nadležnih policijskih i tužilačkih organa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u ovom predmetu, postoji nekoliko spornih činjenica i okolnosti, među kojima se posebno ističe činjenica da su policijski službenici MUP-a RS aktivno učestvovali u provođenju radnje dokazivanja, odnosno pretresa poslovnih prostorija InterSofta u Sarajevu, iako su Zakonom isključivo bili ovlašteni da prisustvuju provođenju ove službene radnje.

Postupanje policijskih službenika MUP-a KS u ovom predmetu bi se moglo okarakterizirati kao pasivno i površno, posebno u situacijama kada su policijski službenici MUP-a RS aktivno poduzimali službene radnje na mjestu događaja, iako je jedini stvarno i mjesno nadležni organ za takvo postupanje bio MUP KS.

Zašto dostupni snimak nije vještačen?

Teza kako je cjelokupni postupak u ovom slučaju pokrenut, između ostalog, s ciljem utvrđivanja autentičnosti spornog snimka na kojem je, navodno, neovlašteno snimljena i premijerka RS-a, također ne stoji, jer se sporni snimak mogao vještačiti i u formi u kojoj je objavljen. Naime, istražne organe ništa nije sprečavalo da javno dostupni tehnički snimak podvrgnu stručnoj ekspertizi, bez poduzimanja represivnih mjera i radnji prema medijskoj kući i novinarima koji su imali zakonsko pravo da štite svoje izvore informacija.

S obzirom na to da je ovakvim postupanjem na vrlo ozbiljan način prekršeno jedno od temeljnih ustavnih prava i sloboda koje novinari uživaju u državi Bosni i Herecegovini, bilo bi opravdano očekivati da u segmentu postupanja pravosudnih organa Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine poduzme potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja eventualne disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, koji su postupali u ovom predmetu.

U odnosu na iznesene argumente koji govore u prilog zaključku kako je u domenu izvršenja sudske Naredbe prekršen Zakon o pravnoj pomoći i službenoj saradnji u krivičnim stvarima izmedu FBiH, RS i Brčko Distrika BiH, jer su policijski službenici MUP-a RS neovlašteno poduzimali radnje pretresanja i privremenog oduzimanja predmeta na području gdje je MUP KS jedini mjesno i stvarno nadležni policijski organ, bilo bi opravdano očekivati da nadležna tijela Skupštine Kantona Sarajevo provedu potrebni nadzor u cilju utvrđivanja odgovornosti ovlaštenih osoba koje su postupale u ovom predmetu, kaže se u današnjim zaključcima Vlade FBiH.